Sessizliğin Kanatları

Orijinal Dil:
Orijinal Ülke:

2025 86. kitabı
Okunma: 26 Aralık 2025 14:38
Kaan Murat Yanık’ın Butimar adlı romanı insanın iç dünyasına yalnızlığa ve anlam arayışına odaklanan bir hikaye anlatmış. Kitapta hem duygusal hem de düşünsel bir yolculuk hissediliyor. Yazarın dili sade akıcı ve şiirsel bir tonda bazen bu durum durağanlaştırmış. İlk sayfalardan itibaren okuru içine alan bir melankoli hakim arada kopukluklar yaşansada okumaktan keyif aldım.
“BUTİMAR-Sessizliğin Kanatları…”
2023 22. kitabı
Butimar, yeni tanıdığım genç yazarlarımızdan Kaan Murat Yanık’ın kaleminden çıkan çok güzel bir roman. Yazar ile ilk tanışma kitabım oldu, siz daha tanışmadıysanız lütfen geç kalmayın.. Öncelikle, ‘Butimar efsanesini’ biliyor musunuz? Butimar; Pers/İran mitolojisinde efsanevi bir kuş. Tatlı su içmez, deniz suyu ile beslenir ancak onu da içerken denize kıyamaz çünkü denizin bitmesinden korkar. Denizin canı yanar da kurur diye küçücük kalbi atar durur, çünkü çok aşıktır denize. Öyle ki her gün sahile gider, kanatlarını açar ve uçsuz bucaksız güneşin altında, maviliğin düşünde kaybolur. Susadığı zaman da denizin kuruyacağı korkusuyla tek bir yudum dahi içmediği için ruhunu oracıkta teslim eder. Yine her gün parıldamaya devam eden deniz, Butimar tarafından sevildiğinden bihaberdir. (*Bu kuşun suskunluğundan Sadık Hidayet de bahsetmiştir: ‘Dünyada susmaktan daha iyi bir şey yoktur, Butimar gibi olan insan, daha iyi insandır diye düşünürdüm. Butimar deniz kıyısına çöker, kanatlarını açar, oturur tek başına, ama ben hiç de öyle yapamam şimdi,’ diye yazmıştır).. Gelelim romana, kitap üç bölümden oluşuyor; İlk bölümde rüyalarının ona itaat etmesini isteyen, rüyalara teslim olma niyetinde olan bir psikiyatr karşımıza çıkıyor. Bir gün hastalarından biri geçmişten bir mektupla çıkıp geliyor ve mektupta bahsi geçen kişinin onun dedesinin amcası olduğunu, Müslüman olmayan bir kızla evlendiğini anlatıp mektubu psikiyatra veriyor. Psikiyatr, mektupta rüyalarına giren kızı, Butimar’ı görünce hayrete düşüp, akşam derin bir uykuya dalıyor.. İkinci bölümde Yusuf ile Butimar’ın aşkı anlatılıyor. Yusuf, Sarı Medrese’de eğitim gören donanımlı bir genç. Ruslar kasabasına Ermeni çeteler ile saldırıyor ve kasabada katliam yapıyorlar. Romanın bir boyutu savaş ve göç ekseninde ilerliyor. Yusuf,
Roman-Edebiyat
·390 syf.·
2023 8. kitabı
Kaan Murat Yanık. Bu ismi çok fazla duyunca indirimde gördükçe yazarın kitaplarını almıştım. İyi ki de almışım. Yazarla tanışma kitabım. Bu kitabı çok ama çok sevdim. Kitap beni oradan oraya aldı götürdü. Tarzı bana İskender Pala'yı hatırlatmıştı. Sonradan öğrendiğime göre asistanlığını yapmış. Ama kalemi beni benden aldı. Kitaba gelecek olursam kitabın konusu oldukça akıcı. Buradan sonrası SPOİLER İÇEREBİLİR. Kendinizi bir orada bir burada, bir şu zamanda bir bu zamanda buluyorsunuz. Deli bir psikoloğumuz var, psikoloğumuz rüyalara takıntılı, rüyalarla ilgili araştırmalar yapıyor. Özellikle kendi rüyalarına takıntılı ve rüyalarında sürekli bir kadın görüyor. Kadının adını da biliyor. Butimar. Çok güzel bir kadın. Sürekli bu kadını görüyor ve bir gün bir adam yazarımızın büyük büyük amcasına ait olduğunu düşündüğü bir mektup getiriyor. Bir mektup ve bir resim. Yüzyıl önce yaşamış bir kadının resmî. Bu kadın rüyalardaki kadın. Butimar. Psikoloğumuz rüyaya yatıyor ve kendimizi yüzyıl önceki Revan' da buluyoruz. Rus çarı müslümanlara zulmediyor, savaşın ayak sesleri yankılanıyor ve bu kanlı topraklarda bir aşk yaşanıyor. Hikaye Sarı Medrese'yle başlıyor, bir yandan dönemin Rus çarının korku imparatorluğu altında nasıl yozlaştığını, konuşanların nasıl susturulduğunu, cesareti olanların nasıl sindirildiğini, insanların topraklarından o dönemde nasıl sürüldüklerini okuyor, bir yandan harika bir dostluğu yaşıyoruz. Yusuf - Behzad - Ali Garbi Behzad ve Ali Garbi'yi o kadar sevdim ki... Kelimelerim anlatmaya yetmiyor, bu karakterlerle resmen bağ kurdum. Yazarın kalemi o kadar güzel ki kendinizi orada buluyor, hissediyor ve yaşıyorsunuz. Bu üçlünün dostluğu çok güzeldi ancak Yusuf'un aşkı saplantılı ve tehlikeliydi. Bu durum bi nevi en çok dostlarını etkiledi. Ancak
BUTİMAR...
2022 52. kitabı
Okunma: 30 Eylül 2022 00:00
Butimar… Mistisizmin ve realizmin , tasavvufun ve simyanın , hayal ve gerçeğin bir arada harmanlandığı postmodern bir masalımsı roman. Binbir gece masalları tadını veren, sadece tat vermekle kalmayıp ,masalın kokusunu ve nazarını da okuyanın suretine nakşeden bir kitap. Olay bir rüya ile başlıyor. Savaş yıllarında Erivan’da geçen olaylar , kıyımlar , yıkımlar ortasında filizlenen bir aşk hikayesi. Olaylar ilerledikçe kitap ‘aşk’ üzerine mi yoksa ‘hırs’ üzerine mi binâ edilmiş ona okuyan karar veriyor. Yusuf ve en yakın arkadaşı Behzad. Yedikleri içtikleri ayrı gitmeyen bu iki dost bir sevda için kendilerini macera içinde bulur. Türlü tehlikeler ve akıl oyunlarıyla kendilerini muhafaza etmeyi başaran bu genç arkadaşlar, acaba kendilerini kendilerinden muhafaza edebilmeyi başarabildiler mi ? Rüyasında bir kıza aşık olan ve yana yakıla rüyasında aşık olduğu kızı arayan bir genç, Yusuf…Aradığını bir düğünde görür ve peşine düşer. Kızın adı Butimar’dır. Ona ulaşmak için her yolu dener ve onu bulur. Bir araya gelişleri Yusuf’u mutlu eder fakat bir hırs ,delikanlıyı sevdiği kadını bile gözardı edecek kadar perdeler. Madde ve altın uğruna simya ilmine dadanan ve başına bu yüzden türlü felaket gelen genç adam ısrarla bu yoldan kendini men etmez ve sonu yalnızlığa varacak hatalarında mahkûm kalır. Genel itibarı ile edebî ve tasavvufî olarak doyurucu bir eserdi. Yer yer tarihî, dinî, ilmî , fennî taraflarını da gösterip her telden insanın gönlünü ediyor. ‘Eyvallah bizi de unutmamış .” dedirtiyor. Kitap bitince aklıma gelen son söz şu oldu : “En çok seven öldürür sevdiğini” Vesselam….
Kitap
2016 30. kitabı
Okunma: 02 Mayıs 2016 00:00
İlginç hem de çok ilginç ! Marquez’in ve Borges’İn ayak sesleri. Günümüzün edebiyat anlayışını özellikle bu çok satanların bu kadar sorumsuzca davranmasını hep yadırgamışımdır. Okurlarımız ne yazık ki bestseller furyasında, ergen aşk konuların, dini ve manevi duyguların tahribatında yazılmış kitaplar arasında hapsolmuş, ezilmiş, nefessiz kalmış durumda. Ve bu her geçen gün artmaktadır. Kaliteli edebiyattan, kaliteli kalemlerden bihaberdirler. Dil artık sıradan bir şeymiş gibi algılanmaya başlandı, nerede çalakalem yazılmış aşkı, manevi değerleri, inançları elle alan bir kitap bulduysa onu okumaya başladı. Okuyucuya ve çok satılmasına bakıp sadece bu kriterlere bakıp edebiyatta bir şeyler kattığını zanneden yazarlar çoğaldı. Daha da kötü olan adeta içler acısı şey de; ne yazık ki hep çok satanlarda oldular bunlar . Edebiyat adına çok üzücü bir durum olduğunu düşünenlerdenim. Yazar bu konuda düşündükleri şu ince mesajla dille getirmektedir: “… Karnınızdaki yakışıklı oğlunuza değil soda, o okuduğunuz çok satan ergen kitaplar dahi zarar veremez…”. Yazar şuan ki tüm kesimlere, laikçilere, sağ-solculara, muhafazakarlara, dini kullananlara, edebiyatçı geçinenlere,kapitalist sisteme ve daha sayamadığım envai çeşit gruplara ve sektörlere haklı olarak isyan etmektedir. Yazarımız bir yerde bunu şöyle dille getirmektedir:” …Herkesin eğlendiği meşgalelere karşı alaka duyamamak… Kitapların içinde sıkışıp kalmak… Güzel, zengin kızla yakışıklı ve bir o kadar da gururlu fakir oğlanın eksik olmadığı televizyona, dondurma tanıtırken kadın pazarlayan reklamlara, kitleleri uyuşturan futbola, insanları aptallaştıran popüler kültür zırvalıklarına, vıcık vıcık yaşanan aşklara, sistemin koyunlarının taptığı siyasi putlara, milyon dolarlarla oynanıp Müslümanlara kanaat etmeyi öğreten din
Televizyon
2025 49. kitabı
Okunma: 29 Kasım 2025 09:42
”İnsanlar unutmak istediklerini kuyulara atarlar…” Butimar;bir rüya mı okuduk yoksa masalsı bir gerçek mi? Savaş,aşk,simya,büyü,göç,devrim,dostluk,ve sefalet… Yusuf’u baştan sona saran simya aşkı,onu bu denli değiştirirken kalbiyle aklı arasında olan mesafeyi de genişletmişti…Bir rüyanın mı,yoksa düpedüz gerçeğin ta kendisinin mi içinde olduğunu bilmiyordu… Olaylar bir rüya ile başlıyor ve rüyadan uyanışla bitiyor sanki.Bu kitap bir aşk romanı olsa da;arka planda işlenen Doğu-Batı,laik-muhafazakar ve madde-mânâ çatışmaları ile örülen bir kitap. Tasavvuf ve simya,hayal ve gerçeği çok güzel harmanlamış sevgili yazar.Sanki binbir gece masalları okuyorum gibi hissettim.Yusuf’un para hırsına,mânâ değil de madde arayışı içinde olmasına ayrıca sinir oldum. Dünya dönüyor,ama bizler hep daha fazlasını istiyoruz. ‘Kendine âmâ olan birisi tüm dünyaya sahip olsa ne olur…’ Kitap sizlere biraz İskender Pala biraz da İhsan Oktay Anar’ın kalemini anımsatacak.Yazacak çok şey var aslında,yine ne yazsam cümlelerim eksik kalacak bir eser.O yüzden ben yorumu kapatıyorum sizler okuyun:) Son olarak bu güzel yolculukta bana eşlik eden çok sevgili iki kitap dostum E. ve Nrgnbkn ‘a sonsuz teşekkürler sunuyorum.:)Birlikte güzel ve yeni yolculuklara… Kitaplarla ve sevgiyle kalın.:) _”Uyu…Bende susayım artık.Hayal ile gerçeğin sınırlarının birbirine karıştığı yerde herkes aynı dili konuşur,susarak.Sustum!_”
2026 30. kitabı
Okunma: 31 Ocak 2026 01:05
Kitaba bir tavsiyeyi takiben yazara baktığımda ulaştım ve önce yazarın bu kitabı ile başlamak istedim. Ödüllü olması dikkatimi çekmişti ve okuduğumdan kesinlikle pişman değilim. Kitap bir psikiyatristin günümüzden başlayarak geçmişteki yaşamış akrabasının mektuplarına bir hastası vasıtasıyla ulaşmasıyla geçmişe götürüyor ve olaylar olaylar… spoiler vermeyeceğim. Keyifli okumalar. (Yusuf’a sinir oldum, söylemesem olmazdı…)
Bir Kuşun Hikâyesinden Bir Romanın Kalbine
·390 syf.·
2026 76. kitabı
Bazı kitaplar vardır, daha ilk sayfasını açmadan önce bile insanın dikkatini çeker. Benim için Butimar da böyle bir kitap oldu. Açıkçası kitabı elime ilk aldığımda beni hikâyesinden önce ismi etkiledi. Daha önce duymadığım bir kelimeydi ve içinde tuhaf bir hüzün varmış gibi hissettim. Bu yüzden okumaya başlamadan önce "Butimar ne demek?" diye araştırdım. O an öğrendiğim hikâyenin kitabı okurken yaşayacağım duyguların habercisi olduğunu sonradan fark ettim. Butimar, eski Doğu anlatılarında geçen efsanevi bir kuş. Rivayete göre denizi her şeyden çok sever. Ama onu öyle bir sever ki suyunu içmeye bile kıyamaz. Çünkü içerse bir gün denizin kuruyacağından korkar. Bu yüzden susuzluğunu giderebileceği suya bakar ama ona dokunamaz. İlk okuduğumda bu hikâye bana oldukça hüzünlü geldi. Sonra biraz daha düşününce aslında bu kuşun yalnızca bir efsane olmadığını hissettim. Çünkü hayatımızın bir döneminde hepimiz biraz Butimar oluyoruz. Bazen çok sevdiğimiz insanlara söylemek istediklerimizi söyleyemiyoruz. Bazen kaybetmekten korktuğumuz şeylere yaklaşmaya cesaret edemiyoruz. Bazen de yalnızca uzaktan seviyor, uzaktan özlüyoruz. Sanırım bu yüzden kitabın ismi daha baştan beni etkisi altına aldı. Kitabı okumaya başladığımda ise gördüm ki Butimar sadece güzel bir isimden ibaret değil. Kitabın ruhu da tıpkı o kuşun hikâyesi gibi özlem, bekleyiş ve insanın içinde taşıdığı duygular üzerine kurulmuş. Daha ilk bölümlerden itibaren beni içine çeken farklı bir atmosfer vardı. Sayfaları çevirdikçe bazen bir roman okuduğumu, bazen de uzun bir rüyanın içinde yürüdüğümü hissettim. Geçmiş ve bugün arasında gidip gelen anlatım, karakterlerin yaşadığı duygular ve hikâyenin gizemli tarafı kitabı benim için daha da ilgi çekici hâle getirdi. Kaan Murat Yanık'ın anlatımını gerçekten beğendim.
2017 11. kitabı
Okunma: 02 Mart 2017 20:35
Kitap bitti ve dilimin ucuna direkt Aşkın Nur Yengi-Yazık şarkısı takıldı. “BÖYLE Mİ SONA ERECEKTİ?” Muhteşem başlangıç ve acı bir bitiş. Buram buram kalite kokuyor. Kurgu muazzam. İstanbul’dan Revan’a (Erivan’a), Rus Çarına, Devrime uzanan bir hikaye ama ne uzanış. Yaşayarak yazılmış bir roman. Kah çarşaf giyip İstanbul sokaklarında gezerek, kah taksici olarak, kah dilenci olarak. Zıt kutupların çatışması -Doğu-Batı, Laik-Muhafazakar- sistem eleştrisi, popüler kültürün insanları ne hallere getirdiğine, dini kullanıp her türlü ahlaksızlığı yapanlara isyan var isyan. Hepsinden çokça şey bulacaksınız. Yazar “Etliye, sütlüye dokunmadan yaşamanın alçaklık olduğunu düşünüyorum.” diyor; ve bu doğrultuda gerçekten etliye de sütlüye de yazarak dokunuyor. Kimi yazarak dokunuyor, kimi konuşarak dokunuyor, ama bir şekilde dokunulması gerektiği gerçeği ortada. Ancak tabi hiçbir şeye dokunmadan yaşayanlar daha bir mutlu yaşıyor orası da ayrı bir muamma. Bu böyle mi olmalı bana göre böyle olmamalı ama durumun böyle olduğu gerçekliği de ortada. Gücün yanında olan, rüzgar nereden eserse oraya yönelen insanlar her türlü gemisini yüzdürüyor. Maalesef. Bütün bunlar bir psikiyatrın dilinden anlatılıyor. Sonrasında bir hastasının getirdiği mektupla ikinci bölüme geçiliyor. Ve bundan sonrası Yusuf’un hikayesi. Göçler, sefalet, savaş, isyan, dostluk, aşk, simya, hırs. Var oğlu var. Yusuf’un hikayesi insanlığımızın hikayesi biraz da. Gözünü para hırsı bürümüş insanların acı hikayesi. "Para hırsı bu dünyanın güzelliklerini örten kara bir perdedir! O hırsın peşine düşen kişiler, bir bebeğin ilk gülüşünü, bir ağacın boy atışını, bir yıldızın kayışını izlemeyi kaçırırlar. Hatta kendilerini bile unuturlar bir süre sonra. Kendine âmâ olan birisi tüm dünyaya sahip olsa ne olur..." Okuyun
2022 8. kitabı
Okunma: 28 Ocak 2022 00:45
Ahhh! Butimar, canım benim. Binbir Gece Masalları tadında bir eser. Kaan Murak Yanık'tan okuduğum ilk roman olmasına rağmen edebiyat dünyası için oldukça başarılı bir eserdir. Pdf kitap formatında okumama rağmen sanki kitap elimdeymişsine heyecanla sayfalarını çevirmiş gibi hissettim kendimi her zaman. Her sayfasında, her bölümünde bütün duyguları doyasıya yaşadığım canım Butimar'ım. Okurken yer yer ben ne okuyorum dediğim çok oldu. İlk başta klasik aşk ve psikolojik romanlardan, yani tek kişi üzerinden sürüp gidecek bir roman sanmıştım. Ama okudukça o bölümleri tek tek okurken vaovvvv! dedim. Gerçekten bu kelimeyi dediğim çok oldu. Kitabın içinde her gün kayboldum. Kayboldukça sayfalarda kendimi buldum. Hayal ile gerçeğin, düş ile rüyanın, geçmiş ve geleceğin iç içe geçtiği masalsı bir dünya çıkıyor karşınıza. Yusuf ile Behzad nasılda güzel iki dost. Kardeş desem daha doğru olur. İlk başlarda nasılda birbirlerine benziyorlardı. Bu benzerlikleri bizi kendilerine hayran bırakmıştı. Daha sonra aşk. Yusuf'un rüyalarındaki güzeller güzeli Butimar sevdası. Ve bu güzel aşkı en yakın dostu ile konuşması ona içini açması. Ve bir gün yollara düşen dostlar. Ama içten içe de Yusuf'un simya merakı. Bu merak git gide onu içine çeken çektikçe kendini kaybeden bir Yusuf. Kendisini yer yer dizginlemeye çalışsa da bu merak onun sonu olacaktı, ama farkında bile değildi. O güzel sohbetler, o güzel dostluklar, felsefe ve tasavvuf konuları gerçekten çok çok etkileyiciydi. Ama üzen taraf ise bütün bu güzelliklerin, bir insanın hırsı yüzüne yok edilip mahvedilmesiydi. Keşke bazen merak duygumuza bu kadar yenik düşmesek. Yararlı gibi gözüken ya da hayran bırakan çoğu şey bizi yok edebilir. Kitap gerçekten çok akıcı. Hep heyecanla okuyorsunuz. Okudukça yer yer seviniyor, yer yer üzülüyorsunuz.

Kaan Murat YanıkYazar · 5 kitap
5 Haziran 1988 yılında doğdu. İstanbul Kültür Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde okudu. F. Sultan Mehmet Üniversitesi’nde Klasik Türk Edebiyatı anabilim dalında yüksek lisansını tamamladı. Birçok edebiyat dergisinde öykü ve denemeleri yayınlandı. Yayınevlerinde editörlük, danışmanlık yaptı. Televizyon kanallarında kültür-sanat temalı programlar hazırlayıp sundu. Üniversitelerde ve edebiyat atölyelerinde yazı sanatı üzerine dersler verdi. Yurt içi ve yurt dışında yüzlerce konferans veren Kaan Murat Yanık, Butimar romanıyla 2015 yılında ESKADER tarafından verilen yılın en iyi romanı ödülünü aldı. Butimar, çeşitli kurumlarca başka ödüllere de layık görüldü. Uzakların Şarkısı adlı romanı 2017 yılında yayınlandı. Dünyasızlar romanı 2020 yılında yayınlandı. Dünyasızlar 2020 İ. E. F Türkiye Yazarlar Birliği roman büyük ödülüne layık görüldü.