Uçurtma Mevsimi

Kaan Murat Yanık
2014
Kapı Yayınları

2017 56. kitabı
Kısa hikayeler tam tadında olmuş.Bazıları beni çok derinden etkiledi.Eksik olduğum noktalardan vurdu.Hikayede geçen siyah gülü bulmam gerektiğini anladim.Hayatımızda herhangi birini değilde eksik parçamızı tamamlayacak birini bulmak dileğiyle.Okumak isteyenlere tavsiye ediyorum..."uçurtma uçursak geçer..."
2019 69. kitabı
Okunma: 06 Kasım 2019 21:27
Merhaba Sevgili 1K severler, Yine çok ama çok güzel bir K. Murat Yanık kitabı okudum. Fazlasıyla güzel, fazlasıyla sardı beni. Yazarın Uzakların Şarkısı romanını okuyup hayran kaldıktan sonra burada bir okurun da tavsiyesi üzerine Uçurtma Mevsimi'ni aldım elime. İyi ki de almışım, tavsiye için teşekkürüm ayrı, böyle güzel eserler yazıp bizlere sunduğu için yazara teşekkürüm ayrı oluyor. 160 sayfadan ve 30 kadar hikayeden oluşuyor kitap. Her farklı hikayeyle beraber İstanbul'dan Çin'e, doğudan batıya çeşit çeşit ülkelerde ve şehirlerde geziniyor, farklı tarihlerin insanı oluyorsunuz. Acı, aşk, katliam, ıstırap, zamanın eleştirisi, insanların eleştirisi... Değişik, farklı birçok tema yer almış içinde. Bir hikayesi mutlaka kötü olur diye düşünmeyin çünkü olmuyor. Her biri ayrı ayrı güzelliklerle bezenmiş, donanmış. Her hikayeden insana geçen farklı bir tat var. Tıpkı her yemeği ayrı güzel olan bir restoranın menüsünü okuyormuşsunuz gibi. Çok leziz bir tat. Zevkle ve keyifle.. Safran Sokağı, Kedi Merdiveni, Postî ile Hayatî, Kar, Kebelek, O Gün Yazdım, Hocalı- İnsaniyetsiz Zamanlar, Getto hikayeleri benim en ama en çok beğendiğim hem de etkilendiğim hikayeler oldu. Hep yaz bizler için sevgili yazar...
2017 9. kitabı
Dünyadan, edebiyattan ve insanlardan umudumu kesmemem gerektiğini anladığım kitap. Ne zaman bunalsam bu dünyadaki mevsimlerden, beşinci mevsimim bu kitap. Bu kitabı okumuşsanız/okuyacaksanız çok şanslısınız çünkü biz her yer mavi olana dek direneceğiz.
2020 20. kitabı
Okunma: 29 Haziran 2020 16:18
İçerisinde 30 öykünün olduğu bir kitap. Birbirinden yaratıcı, olağanüstü hayal gücü kullanılan öyküler... Ben en çok “Getto” başlıklı öyküyü beğendim, mükemmeldi. Kaan Murat son zamanlarda çok çok beğendiğim bir yazar. Okuduğum her kitabına ayrı bir hayranlık duyup etkisinde kaldım. Her kitabını ama özellikleri romanlarını şiddetle tavsiye ediyorum.
2021 3. kitabı
Okunma: 14 Ocak 2021 22:35
Kitapların üzerimizde bıraktığı etki, bir çok nedene bağlı olabilir.O anki ruh halimiz, kitapla veya yazarla tanışma şeklimiz, bir dost tavsiyesi, kitabın çok sıradan bir cümlesi, bazen bir şehir, bazen de hiç tanımadığımız bir insan... Ya da benim ki gibi çocukluğundan elinde kalan bir hayal.Çok şükür ki fizik kuralları hayallerimize engel olamaz :)) Kullanılan fantastik benzetmeler (Güneşin içinden dünyaya yuvarlanan portakal kabuğu bir kız), benzersiz betimlemeler (gün yine yıkılmak üzereydi), başlıkların konularla zekice kurulan uyumu. Yapılan iltifatları üstüme alınırken, işkenceleri-zulümleri hücrelerime kadar hissettim.Bazı yerlerde kıkır kıkır gülerken, bazı yerlerde ağlamamak için kitabı bıraktım.Dünya ve ülke ile ilgili sıkıntılar, eleştirilmesi gereken yerler tam da bir yazara yakışır şekilde inceden inceye dokundurulmuş.Bu yönüyle de çok etkiledi beni. Hikayeyle uyumlu olan şarkı(normalde duysam dinlemeyeceğim türden) bir ailenin tüm fertleriyle çekilen bir fotoğrafa bakarken hissedilen huzuru buldurdu bir an için.Çok iyi bildiğim bir şehiri -çok iyi betimlediği için-birlikte gezdim.Karakterlerle birlikte nefes alıp verdim. Yeni yeni kelimeler eklerken dağarcığıma...ve hani memleketimizde kullanılan kalıp cümleler olur ya bazen..ve siz onu yıllarca Türkçe'de olan bir kavram sanırsınız.Evet işte ondan da vardı bir cümle... "Kül başıma" ne bunun anlamı tam olarak? deseniz anlatamam, ama bunu kullanan kişinin ne demek istediğini anlarım. :))) Yakın bölgelerde yemekler, bazı kültür ve isimler nasıl birbirine karışıyorsa bu tip cümleler de öyle oluyor sanırım.(Ama Kaan Murat Yanık'ın nereli olduğunu bulamadım.Bir sır gibi saklanmış.)Bir hikayeden diğerine geçmek için sabırsızlandım.Nasıl bir hikaye ya bu derken çok şaşırtıcı bir sonla bitti bazı
2017 74. kitabı
Dikkat! Okumayı düşünüyorsanız kahve stoğu yapmalısınız ;) Tahminimce yazarımız da hikayelerini yazarken kahve stoğunu tüketmiştir :) Çok iyi kurgulanmış öyküler var kitapta. Yaptığı şey salt betimleme değil; okurken bir yerlere varacağını anlıyorsunuz. Tim Burton senaryolarına ilham olsun dediğim bir sürü de kurgusu var. "İyi ki kahve var," alıntısı ile kitabı bitiriyorum ve Kahvenizi stoklayıp bitince de bir Tim Burton filmi izlemenizi tavsiye ediyorum. ;)
2023 51. kitabı
Okunma: 29 Ekim 2023 13:12
Öyle bir kitap ki, içinde birkaç hikaye ama binbir dünya sığdırılmış. Her hikaye ayrı bir dünya her satır ayrı bir nefes. Geçmiş, şimdi, gelecek; dün, bugün, yarın tüm bu sayfalar arasında toplanmış. Yazar her kültürü, her yaşanmışlığı ve yaşanması gerekeni iki kapak arasında muhteşem bir anlatımla, sürükleyicilikle anlatmış. Asla sıkmadan, hatta soluğunuzun kesildiği sayfalardan sonra yeni bir hikayeyle yeni bir maceraya atılmanın merakıyla ve bambaşka heyecanla okuyacağınız bir başyapıt. Beni bu güzel yazarın kalemiyle vekitaptaki binbir dünyayla tanıştıran canım ablam, sırdaşım, arkadaşım @Karaaslangulsah'a çok teşekkür ederim.
Edebiyat Hikaye
2016 2. kitabı
Yaklaşık 30 hikayecikten oluşan bu kitap yazarın kelimelerle oynadığı,şaşırtıcı kişileştirmeler,sıfatlar,ilginç tamlamalarla dolu bir eser olmakla birlikte yazarın geniş bir hayal dünyasının olduğunu ispat eden bir kitap.Zaman zaman başkasından duyduğu küçük hikayeleri kendi süzgecinden geçirerek üzerinde bazı oynamalar yaptığı da açık.Bunu siz de okuduğunuzda anlayacaksınız. Hikayelerden birinde kendi çocukluğundan ve yazarlığa nasıl adım attığından bahsetmiş,gerçekten çok etkileyici geldi.İlginç bir çocukluk... Süslü,uzun paragrafların bol olması ama konuların süslü değil de yer yer argoya kaçan farklı anlatımı eseri ilginç kılan etkenlerden en önemlisi bence. Yazar sanırım hem süslü hem argo yazmaktan hoşlanıyor.Yalnız bazen cümleler o kadar uzadı ki konudan,neyden bahsettiğinden koptum,kafamda canlandıramadım. Bir iki hoşlanmadığım şey olsa da genel anlamda kitabı beğendim,tavsiye ederim.
2020 25. kitabı
Yeni kitabının çıkmasıyla birlikte sosyal medyada bir K. Murat Yanık rüzgarı esmekte iken ben de son kitabını okumadan önce elimdeki Uçurtma Mevsimi adlı kitabını bir okuyayım dedim.5 yıl önce almışım Şiir kitabından sonra sanıyorum yazmış olduğu ilk kitap..Bu kadarını beklemiyordum.Gerçekten çok iyi öyküler okudum.Oldukça etkilendiğim öyküler de oldu.Şimdi tabii daha da gelişmiştir kalemi diye düşünüyorum. Uçurtma Mevsimi adlı bu güzel kitabı, öykü sevenlere tavsiye ediyorum.
2017 214. kitabı
Okunma: 13 Ekim 2017 15:45
Kitap içerisindeki muhteşem hikayeleri bir tarafa koyarsam bu kitabı tanımlarken; farkındalık, kültürel çeşitlilik, farklılıklar, insan, renkler, koku, duyarlılık,bağ, savaş ve çocuk, Uzakdoğu ve Asya, bağlanma ve bağımlılık kelimelerini kullanmak yerinde olur. Mısır'dan; İran'a, Filistin'e, Türkiye'ye, Azerbaycan'a, Japonya'ya,Hindistan'a ve Çin'e uzanan samimi hikayeler.. Özellikle '' Getto '' isimli hikaye ' çağın putlarını ve insanlığın en güncel halini ' yansıtıyor. Ülkelere dair kitapta yer verilen kültürel imgeler o ülkedeymişcesine içine alıyor okuyucuyu. Yazarın kişisel hayatından temalar da mevcut kitapta. *Okunması gereken kitaplar listemin ilk sıralarında yerini aldı. *Genç yaşta bu kadar farkındalık ağır gelir sana Kaan Murat Yanık.

Kaan Murat YanıkYazar · 5 kitap
5 Haziran 1988 yılında doğdu. İstanbul Kültür Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde okudu. F. Sultan Mehmet Üniversitesi’nde Klasik Türk Edebiyatı anabilim dalında yüksek lisansını tamamladı. Birçok edebiyat dergisinde öykü ve denemeleri yayınlandı. Yayınevlerinde editörlük, danışmanlık yaptı. Televizyon kanallarında kültür-sanat temalı programlar hazırlayıp sundu. Üniversitelerde ve edebiyat atölyelerinde yazı sanatı üzerine dersler verdi. Yurt içi ve yurt dışında yüzlerce konferans veren Kaan Murat Yanık, Butimar romanıyla 2015 yılında ESKADER tarafından verilen yılın en iyi romanı ödülünü aldı. Butimar, çeşitli kurumlarca başka ödüllere de layık görüldü. Uzakların Şarkısı adlı romanı 2017 yılında yayınlandı. Dünyasızlar romanı 2020 yılında yayınlandı. Dünyasızlar 2020 İ. E. F Türkiye Yazarlar Birliği roman büyük ödülüne layık görüldü.