···Okunma: 13 Ocak 2020 14:34 Fatma Aliye elli liranın üzerindeki resiminden kendisine aşina olduğumuz, Osmanlı'nın Tanzimat devrinden Meşrutiyet’e kadar çeşitli eserler kaleme almış ilk kadın roman yazarımızdır.
İngiltere'den bir Jane Austen ya da Charlotte Bronte çıktıysa bizden de bir Fatma Aliye çıkmış, diye düşündüm kitabı okurken. Tabii romanın bir tür olarak Türk edebiyatında daha yeni yeni kendine yer bulması nedeniyle teknik açıdan kusurlar vardı romanda, ancak geleneksel aile ilişkilerinin yaşandığı 1890'lı yıllarda kendi ayakları üstünde duran kadın karakterler yaratması yönüyle oldukça önemli bir yazarımız olduğunu düşünüyorum Fatma Aliye'nin.
#Refet adlı romanına gelecek olursak yazarın okuduğum ilk kitabıydı. Yazar, romanda kendine ait düşüncelerini kitabın belli kesitlerinde olay bağlamında yer vermiş. Güzelliğin değil çalışkanlığın ve erdemli olmanın takdire layık ve önemli olduğunu; bir kadının geçimini sağlayacak herhangi bir iş donanımına sahip değilse hayatını idame ettirmesinin ne denli zorluklarla dolu olacağını Refet'in ağzından anlatmış bizlere. Bir taraftan da cariyelik meselesini ele almış romanında.
Hayrettin adındaki bir tüccarın odalığı olan Binnaz'ın kızıdır Refet. Bir cariyenin kızı olması yüzünden babasının eşleri ve diğer yakın akrabaları tarafından sevgi ve ilgi göremez. Hayrettin'in ölümüyle birlikte tüm akrabaları büsbütün ellerini çekerler üzerlerinden. Binnaz, kızıyla kendisini çamaşır yıkayarak kıtkanaat bir parayla geçindirmeye çalışır. Fakat Refet'in mezun olmasına az bir zaman kala artık hasta bedeni ağır çalışmanın yükünü kaldıramayacaktır. Refet yoksullukla geçen çocukluğu ve gençliğinden bir ders çıkaracak ve hayatını bir erkeğin himayesinde geçirmek istemediğine, kendi ayakları üstünde durmak istediğine karar verecektir. Bunlar neticesinde biz okuyucular romanı okurken Refet'in Darülmuallimat'a girerek bir kadın öğretmen olabilmek için annesiyle beraber verdiği mücadelesine ve kadınlar arasındaki dayanışmaya tanık olacağız...
Özetle kitabı beğendiğimi ve #FatmaAliye 'nin başka eserlerini de okumayı düşündüğümü söyleyebilirim. Eğer bu ve başka eserlerini okuduysanız sizin düşünceleriniz nelerdir?
#Türkedebiyatı #Türklasikleri #kitapönerisi #kitaptavsiyeleri #kitaptavsiyesi #kitap #kitapyorumu #kitapkurdu #kadindayanişmasi #edebiyat #edebiyattakadin