Puan vermedi·166 syf.····Okunma: 29 Temmuz 2022 20:55 Bu eserimizin ana düşüncesi Frankl'ın kitapta Nietzsche'den alıntıladığı "Yaşamak için bir nedeni olan her türlü nasıla katlanabilir" olabilir.
Kitabımız üç ana kısma ayrılıyor ilk kısımda Frankl'ın II.Dünya Savaşı sırasında toplama kamplarında deneyimlediği; gözlemlerini, yaşadıklarını, her türlü nasıla nasıl katlanılırı açıklıyor. Bu yüzden otobiyografik bir eser diyebiliriz.
Frankl kurmuş olduğu logoterapi hakkındaki bilgilere de ikinci kısımda yer veriyor. Üçüncü kısımda da Regensburg Üniversitesi'nde gerçekleştirilen Dünya Üçüncü Logoterapi Kongresi'nde Frankl'ın verdiği bir dersten oluşturulmuş.
Logoterapi aslında varoluşçu terapiye farklı bir teknikle yaklaşarak 'anlam odaklı psikoterapi'yi bizlere açıklıyor.
Anlam odaklı terapiyi Frankl'ın altını çizerek okuduğum şu satırlarlarla açıklayabilirim:
Diyor ki;
"Hiçbir insan ve hiçbir yazgı başka bir insan ve yazgıyla kıyaslanamaz. Hiçbir durum kendini tekrar etmez ve her durum farklı bir cevap gerektirir. Bazen insanın kendisini içinde bulduğu durum onun kendi kaderini eylemiyle değiştirmesini gerektirir. Başka zamanlarda derin derin düşünme ve bu sayede değerlerin farkına varma fırsatını kullanması insan için daha avantajlıdır. Bazen insan sadece kaderini kabul etmek ve çarmıhını taşımak zorundadır. İnsan kaderinin acı çekmek olduğunu fark ederse, ıstırabı kabul etmeyi de bir görev olarak benimseyecektir bu onun tek ve kendine özgü görevidir. Onun özgün fırsatı yükünü taşıma biçimindedir."(syf 88)
Yani diyor ki, yaşadığın acılar sana ait ve sen o acıyı öyle bir yükleyeceksin ki sırtına, sen olarak yükleyeceksin bir başkası olarak değil. Başaracaksın ya da başaramayacaksın ama diyeceksin ki 'bunlar benim acılarım ve ben öyle bir taşıyorum ki, bazen hepsini düşürüyorum bazen hepsini topluyorum, bazen tek tek topluyorum, bazen düşünüyorum, bekliyorum ama yine devam ediyorum.'
Son olarak kitap hakkındaki düşüncelerimden bahsetmek istiyorum. Kitabın birinci kısmını öyküleyici anlatım da barındırdığı için akıcı bir şekilde okudum. İnsanın en zor durumlarda bile hayattaki anlam arayışını bulduğunda katlanamayacağı bir şey olmayacağını gördüm. Yazarımızın da zaten bize anlatmak istediği buydu. İkinci kısım ve üçüncü kısımda ise logoterapi ile ilgili bizlere bilgi verdiği için açıklayıcı bir anlatım mevcut. Bu kısımlarda daha çok psikolojik terimler görebiliriz. Bu yüzden psikiyatri, psikoloji, pdr gibi ruh sağlığı alanlarında okuyan arkadaşlarım için daha kolay anlaşılabilir diye düşünüyorum. Ayrıca kitabın bu kısımlarında varoluşçuluk felsefesi üzerinden logoterapi açıklanıldığı için 'varoluşçu felsefe' alanında okumalar ve araştırmalar yapan arkadaşlarımın da severek okuyacağını düşünüyorum.
Kitabı severek ve içinden bir çok anlamlar çıkararak okudum. Bir sürü yerin altını çizdim, bir ders kitabı okur gibi gerektiğinde araştırma yaptım, bilmediğim terimlerin anlamlarını öğrendim. Aynı zamanda Freud ve Adler'in öğrencisi olan ama fikirlerinde onlardan ayrışan Frankl'ı ve kurmuş olduğu logoterapiyi öğrendim.
Sizlere de tavsiye ediyorum.