İsmet özel -Erbain
Erbain ,hicrî takvimde 40 günlük kış dönemi, tasavvufi manada ise dervişlerin inzivaya çekildiği 40 günlük süre anlamına geliyor ama şair bu anlamıyla mı yoksa bunlardan öte bir değer atfederekmi kitabı isimlemiş bilinmez.
Kitabın birçok cümlesini okuduğumda, bu cümleyi yazacak kadar ne yaşadı acaba diye sordum kendime. Örneğin bir şiirinde " çocukların üşüdükleri anlaşılıyor bütün yaşadıklarımdan" diyor...
Fakat şair kendini tanıyan kişidir neticede "Yaşamayı bileydim yazar mıydım hiç şiir? " diyen yazar bütün sorularımızıda cavaplamıştır.
Kelimelere gün ışığı katan şair İsmet Özel ile aynı dönemde yaşamak, onun sözünden ve özünden damlayan dizelerde kendimle başbaşa kalmak ve dahi onun sesinden şiirlerini dinleyebilmek büyüleyici gerçekten.
Kitabın son şiiri;
"Ben İsmet Özel, şair, kırk yaşında.
Her şey ben yaşarken oldu, bunu bilsin insanlar
Ben yaşarken koptu tufan
Ben yaşarken yeni baştan yaratıldı kainat
Her şeyi gördüm içim rahat..."
Esasen İsmet Özel okumak biraz derinlik ister, şunu söylemek isterim ki şiir okumaya başlamak için uygun bir şair değil. Biraz daha üst seviye, ve hatta bence zirve... Aslında her şiirinin ayrı ayrı incelenmesi gerekirken ben kitabın tamamını inceleme gafletine düştüm. Affola.
Günün sonunda orta yaş insanına hitaben şu cümlesini bırakıyorum şairin:
"Yoruldum dünyayı tanımaktan..."
Kitapla kalın...