Hazin Bir Öykü Olur Ta Kendisi...
2022 17. kitabı
Okunma: 14 Ağustos 2022 10:11
Bir sabah uyandığınızda esrarengiz bir şekilde dev bir böceğe dönüşmüş olduğunuzu hayal edin. Korkunç bir şey evet ve ama karakterimiz Gregor Samsa bunu bizzat tecrübe ediyor. Beni ve çoğu okuyucuyu şaşırtan mutlaka, Gregor Samsa'nın böceğe dönüştüğü zaman ve bunu anladığı zaman şaşırmak bir yana dursun, normal hayatındaki işini daha çok önemsemesi ve yapması gereken işi halletmek için yerinden kalkmaya çalışması ve sanki kalksa bile bu hâliyle işe gidebileceğini düşünmesi oldu. Bu bana sistemin ve döngünün acımasızlığını tekrardan hatırlattı. Bir böceğe dönüşmüş olsa bile gitmesi gereken bir işi, ödemesi gereken bir borcu ve bakması gerektiği bir ailesi vardı. Evet, evi geçindiren ve sorumluluk sahibi olan kişi oydu. Ve bu bu ağır yüklerden kurtulmak için belki de ettiği bir duaydı bu dönüşüm işi, kim bilir... Aklımda Dövüş Kulübü 'de geçen bir alıntı döndü durdu. "Başka bir yerde, başka bir zamanda uyanabilseydim, başka bir insan olarak uyanabilir miydim?" Bir insandı ama böcek kılığındaydı artık. İşi yoktu, gücü yoktu, bir getirisi yoktu. Tuhaf olan bir şey daha vardı ki. Ailesinin bu birden ortaya çıkan böceğin, Gregor olduğuna sorgusuzca inanmaları. Öyle ki bunu kanıtlayacak bir şey de yoktu aslında. Ama sanki tüm kanıtlar önceden gösterilmiş de herkes o böceğin Gregor olduğunu biliyordu. Kardeşi ilk başlarda ona yardım etse de sonra o da bundan vazgeçti. Annesi ile babası - özellikle babası - yardım etmek bir yana Gregor'un korkunç görüntüsüne bile katlanamıyordu. "İşe yaramadığında ailen bile senden vazgeçer." düşüncesi hakim oldu en çok bende ama aynı zamanda yazarın kendi hayatından derin izler ve yaralar taşıdığı da çok açık... Özetle kitap, sade, açık ve derin anlamların yanında şaşırtıcı ve garipti.
DönüşümFranz Kafka · Can Yayınları · 2012267,9bin okunma