Küçüklüğünden bu yana çevresi tarafından dışlanan, küçümsenen, hor görülen kahramanımızın insanlara ve sisteme karşı olan isyanını okuyoruz. Dostoyevski, bir kahraman üzerinden aslında tüm insanların iç dünyasını anlatmış kitapta. Bir insanda hem iyi hem kötü özelliklerin aynı anda bulunabileceğini anlatan çok güzel bir eser. Başlangıçta sıkılacağınızı düşünseniz de çok akıcı. Bırakmadan okumanızı tavsiye ederim.:)
“her şeyi fazlasıyla anlamak bir hastalıktır; gerçek, tam manasıyla bir hastalık.”
“umutsuzluk en yakıcı zevktir, özellikle de içinde bulunduğun durumun çaresizliğini açıkça kavramışsan. Tokadı yiyince bilinç öyle bir ezilir ki, pestile döner.”
“Şüphesiz böyle bir duvarın hakkından gelemeye gücüm yetmezse boşu boşuna yırtınacak değilim, ama karşımda gücümün yetmediği bir taş duvar var diye büsbütün boyun eğmeye de razı olamam.”
“Fakat insan sistemlere, bazı soyut kavramlara o derece bağlıdır ki, mantıktan yana olmak için gerçeği bile bile değiştirmeye, gözlerini kapayıp kulaklarını tıkamaya razı olur.”
“bugünün insanı pek çok bakımdan barbarlık çağı insanından daha üstün görüşlü olduğu halde, aklın, bilginin gösterdiği yoldan gitmeye bir türlü alışamamıştır.” Fyodor DostoyevskiYeraltından Notlar
Yeraltından NotlarFyodor Dostoyevski · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2025159,6bin okunma