Tolstoy hep Tolstoy!
2022 72. kitabı
Okunma: 17 Ağustos 2022 16:03
Beş öyküden oluşan kitabın ilk öyküsü kitaba adını veren Tipi. Tolstoy’un yaşadığı bir kızak yolculuğunu hatırlayarak iki sene sonra yazdığı, betimlemelerin ağırlıkta olduğu ve yaşananları sanki göz önünde canlandıran bu öyküde, tipide yapılan zorlu bir gece yolculuğu anlatılırken yolcunun yaşadığı korkuyu, hissettiği üşümeyi okuyucuya da yaşatıyor yazar. (Fakat betimlemeleri çok sevmeyenler bu öyküde sıkılabilir.) Bu kitabın sadece “Prens D. Nehlüdov’un Notlarından. Luzern” için bile okunması gerektiğini düşündüğüm ikinci öyküde de seçkin bir otel önünde söylediği şarkıyla herkesi büyüleyen fakat oradaki zengin insanlardan hiç para alamayan yoksul bir şarkıcı örneğinin üzerinden insanlık, sınıf ayrımı, iyilik gibi kavramların tanımı ve eleştirisi yapılmıştı. Yazarın düşüncelerini de çok iyi bir biçimde ifade ettiği gerçekten etkileyici bir öyküydü. “Irgat Yemelyan ve Boş Davul” olan üçüncü ve “Üç Soru”olan beşinci öyküyü daha önce okumuştum ama hangi kitabında olduğunu hatırlamıyorum. Halk masalı tarzında olan bu iki öyküden başka dördüncü öykü “Üç Mesel”de yazar yine halk masallarını anlattıktan sonra üç konudaki kendi toplumsal ve felsefi düşüncelerini aktarmıştı. Kısa ve okunması faydalı çok güzel bir eser. Keyifli okumalar.
TipiLev Tolstoy · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20241,491 okunma