ŞAİBELİ ŞEYLER
2022 56. kitabı
Tarihi kaynaklarda-aynı nakilcinin dahi-bir mesele hakkında nakilcilerrin birbirleri ile ters düşmüş olduğu durumları yeri geldikçe teferruatlı şekilde açıklayıp bu tür ikilemli meselelerde diyalektik yorum kabiliyetini ,önemi akademik tarihte dahi çok olmayacak meselelerde sarf eden yazar, Ehl-i Sünnet ve Cemaat itikadına olan itikadi ve ameli bağlılıkları zamanın kaynakçıları ve bugüne dek gelen tarih ilimcilerince belit olan SultanAlparslan ve Tuğrul Bey ile ilgili İslam'a aykırı davranışlarının olduğu ifade edilen şaibeli nakilcilerin nakillerini aktarırken yahut yorum yaparken , mantıklı çıkarımlardan ve bu kişilerin karakterleri ile zıt düşen hadiseler üzerine akıldane yaklaşımlarda bulunmaktan şiddetle kaçınmıştır. Şayet Tuğrul Bey'in(s.64.) cenazesinin uzun süresarayda tutulmasının sebebini tahnit(mumyalama) şekliyle olabileceğini,ancak bu yöntemle korunabileceğini ve bunun da -Türk-İslam geleneğinde yeri olmadığı halde- gelenekten geldiğini öne sürerek yorum yapmıştır.(19.dipnot) Yazarın,söz konusu medeniyeti Mısır, söz konusu kişilerin de firavun olduğunu tahayyül eder gibi ifade etmesi, tahnit durumu vaki olsa bile bunun zaruriyetten ve geçiçici olarak yapılabileceğini düşünemeyeceğinden değil de itikadına uymayacak hadisileri çarpıtma yoluyla karalama emelinden olsa gerektir . Yazarın,''kaynaklarımız'' şeklinde mütevazı aidiyetle tanıttığı kaynakların(s.128), Sultan Alparslan'ın ,Hezaresb'e ,hadsizliğinden ötürü sert çıkışının sebebibini Hezaresb'in terbiyesizliğine değil de Sultan'ın sarhoş olduğuna bağlamaları yazar için bulunmaz bir çamur atma argümanı olmuştur. Amiyane tabirle zıttırıvızzık hadiselere satırlarca açıklama yapan,mantık kurmaya çabalayan yazar acaba neden '' her ne kadar şaibeli nakilciler Sultan'ın inancı ve karakterine zıt halleri öne sürmüş olsa da aklıselim, kaynak ve mantık ilmince Sultan'ın aleyhine olan ifadeler mümkün gözükmemektedir'' diyerek doğru ,akla vicdana ,mantığa ve bilime uygun yorumlarda bulunmamış da bu safsataları bir aksiyom gibi amentü etmiştir ? Bu eleştiriyi hem evrensel tarih bilimi adına hem de milli duygularım adına objektif perspektifle yazmaya çalıştım. Tarih bizim, Sultan bizim.İyisi de bizim kötüsü de bizim.Biz kötüsü olanı gizlemeliyiz derdinde değiliz.Fakat kötü olmayana da kötü dedirttirmemeliyiz. Bu ister bizim kendi atamız olsun ister tarihten başka bir milletin mensubu bir kişi olsun. Yalana da tavizimiz yok mübalağaya da. Eğer hepsini okuyan olduysa ve anlaşılabildiysem ne mutlu bize. Sultan Alparslan dönemi okumak , doğru şekilde anlamak isteyenler olursa harika eserler tavsiye edebilirim. Sağlıcakla kalın :)
Tarih
Sultan Alp ArslanCihan Piyadeoğlu · Kronik Kitap · 2021552 okunma