Alıntı
2021 5. kitabı
Yer Altından Notlar Roman ”Ben mızmız, asabi, hastalık hastası, keçi gibi inatçı biriyim.” ifadesi ile başlar. Kendini dış dünyadan tamamen soyutlamış ana kahramanımız iç konuşmaları ile kendi haklılığını gün yüzüne çıkartmaya çalışır. Kahramanımız kırklı yaşlarında bir memurdur. Kendini tanımladığı yerde ”aksi ve öfkeli bir memurdum” diye geçer. Kahramanımızın kendi yeraltına sığınmasının nedenleri ise; her zaman geri planda kalmış olması, düşüncelerini aktarmayı başaramaması, zeki ve kurnaz biri olmasına rağmen dışlanmış olmasıdır. Yalnızlığına ve çekilmemezliğinin suçunu insanlara atmış. Onlardan korkmuş, çoğu zamanda büyük bir nefret duymuştur. İçerisinde çelişkiler ile boğuşan kahramanımız bu duygularının nedenlerini anlatmaya çalışmaktadır. Çelişkiye düştüğü durumları, yapmasını plandığı fakat yapmaya cesaret edemediği davranışları, kısacası olmak istediği fakat olamadığı birinin tüm düşüncelerini saf ve anlaşılır bir dil ile bizlere anlatmaya çalışır. Tanıdığı herkesten ve arkadaşlarından da nefret etmektedir. Onlar kendisini anlamamışlar, onu hep hor görüp onunla alay etmişlerdir. Arkadaşlarının hepsi daha küçük bir çocuk iken edebiyat, sanat veya bilimin değil rütbenin ve paranın peşine düşmüş akılsız insanlardır. Bu yüzden onlardan nefret eder. Hepsi onun aksine para, ün, şöhret… Bu gibi şeylerin peşine kapılmışlar, ama o bilime, edebiyata ve kitaplara önem vermektedir. Çoğu zaman birilerine ihtiyaç duyup onlarla birlikte; yemek – içmek, sohbet etmek, arkadaşlarının arasına girmek istemektedir. Ne yazık ki hepsinden hüsranla ayrılmıştır. Çünkü diğerlerine benzemeyi becerememekte, onlardan çok farklı bir dünyada yaşamaktadır. Kendisini onlardan üstün görmekte, küçümseyici bir bakış ile nefret etmektedir. Bir gün eski arkadaşlarıyla karşılaşmış, bir veda yemeğinde buluşmuştur. Ama onlarla birlikte olmaktan son derece rahatsız da olmuştur. Arkadaşları onunla alay etmişler, onu küçümsemişler ve onun gururunu kırmışlardır. O da buna dayanamamış, çok içip sarhoş olup her şeyi berbat etmiştir. Bunun üzerine kendince intikam planları kurmuş, onların peşinden gitmeye karar vermiş ve yapamayacağını bildiği birçok şeyler düşünmüştür. Kitabın özetini tek cümle ile vermek gerekirse; ”Düşündükleri ile yaptıkları bir kefeye sığmayan bir adamın kendisini boğma hikayesi” şeklinde aktarılabilir.
Yeraltından NotlarFyodor Dostoyevski · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2025159,3bin okunma