Puan vermedi·142 syf.····Okunma: 07 Ağustos 2022 23:45 "İntibah" yani "Uyanış", Namık Kemal'in Türk edebiyatına kazandırdığı önemli bir eseri. Tanzimat döneminin ilk edebi romanı olarak da biliniyor. Asıl adı "Son Pişmanlık" olan ve kesinlikle adını sonuna kadar yaşatan bu eser, eğitimli ve kalburüstü bir aileye mensup Ali beyin başına gelenleri anlatıyor.
Ali bey bir gün Çamlıca'da gezerken Mahpeyker'e aşık olur. Fakat aşık olduğu kadın kendi hayat tarzından oldukça uzak bir yaşam sürmektedir. Ali beyin annesi bunu duyunca oğlunu bu bataktan kurtarmak için Dilaşub isimli güzeller güzeli bir kız ile oğlunu baş göz etmek ister. Ali bey ilk başlarda istemese de sonradan Mahpeyker'in geçmişini öğrenerek bunu kabul eder.
Fakat Mahpeyker bunu kabullenemez ve Dilaşub'a korkunç bir iftira atar. Buna inanan Ali beyi ise hazin bir son beklemektir. Maddi ve manevi olarak gerçekten acı bir sonla karşılaşan Ali beyin son pişmanlığı da fayda etmez.
Enfes bir akıcılık ve anlatımla yazılmış bu kitabı hepinize kesinlikle öneriyorum. Okurken elinizden bırakmayacağınız ve olayların gidişatını az çok tahmin etmenize rağmen yine merakla bir sonraki bölüme geleceğiniz bir eser.
Keyifli okumalar dilerim...