2022 24. kitabı
Okunma: 23 Ağustos 2022 00:00
Öncelikle merhaba. Umarım güzel bir gün geçiriyorsunuzdur. Uzun bir aradan sonra tekrar yazı yazmaya başlayan biri olarak bu yazım size Dune hakkında biraz fikir verebilir diye umarak geçtim bilgisayarın başına. Bu kitapla alakalı serüvenimden biraz bahsetmek istiyorum. Geçen sene seri şeklinde almıştım ve hepsini okuyarak filmine gitmenin çok iyi bir fikir olduğunu düşünmüştüm. Fakat serinin ilk kitabı olan Dune'un kalınlığı beni çok düşündürmüştü, içinde bulunduğum dönem itibariyle ona zaman ayıracak vaktim yoktu, bu yaza dek. Şu an serinin üçüncü kitabını okumakla birlikte seri hakkında da yorum yapabilirim gibi duruyor. Dune kesinlikle bir başyapıt; bilim kurgunun en değerli örneği olan bu kitapta karakterler ve onların iç dünyaları, yaşadıkları evren, onları saran toplum, bu topluma ait kurallar ve gerçek hayatta tanığı olduğunuz pek çok şey ustaca işlenmiş. Okurken satırların su gibi aktığını hissediyorsunuz. Dan Brown'un eserlerinden birini hiç okudunuz mu bilmiyorum ama onun kitaplarında birden olayların hızla aktığını hissedersiniz ve kitabı yarıladığınızı kesinlikle fark etmezsiniz, Dune bu konuda onunla yarışa bile girmez diye düşünüyorum. Felsefesiyle, aksiyonuyla yazıldığı dönemden bugüne el sallıyor. Frank Herbert bu konuda beni şaşırtan sayılı yazarlardan biri oldu ve ikinci kitaba geçerken hiç kuşku duymadım. İnsanların hayatında çok önemli bir yere sahip olan, yönlendirici olan din olgusu kitabın atmosferini gerçek hayatta da olduğu gibi çevrelediğini rahatlıkla söyleyebilirim. Hinduizm, Budizm, Hıristiyanlık, İslam başta olmak üzere pek çok dinden alınmış kutsal sözlerin bu kitapta işlenen evrene göre yeniden dile getirildiğini göreceksiniz, serinin bu yönüyle eleştiri aldığını duydum lâkin inanan okuyanlara bir saygısızlıkta bulunulduğunu düşünmediğimden ben bu yönüyle olumsuz bir eleştiride bulunmayacağım. Teknoloji, siyaset, politika, aşk, entrika, savaş, göç ve insanı etkileyen daha nice kavramın bu kitapta vücut bulduğunu göreceksiniz. Kitabın zengin yönleri onu anlamayı belli bir noktaya kadar zorlaştırıyor gibi ama yazarımız kitabın sonuna bu evrenin haritasını ve sözlüğünü de bırakmış. Üstelik ek kısmı sadece bunlarla da sınırlı değil; kitaptaki hanedanların, önemli kişilerin hakkında da detaylı bilgiye yer verilerek okuyucunun hikayesinin tamamlanması sağlanmış. Etkileyici ve bir o kadar da sonun yeni bir başlangıca gebe olduğuna şahit olarak kitabı bitiriyorsunuz ve ikincisini okumamak gibi bir şansınız kalmıyor. Başta bilim kurgu severleri, içinde yaşadığı dünyadan bıkmış olanları ve acı gerçekleri bir kenara bırakıp başka bir evrende yeni bir hikayeye başlamak isteyen herkesi bu kitabı okumaya davet ediyorum. Kitabın tasarımını yapan İthaki Yayınları'nın başarısını da es geçmek istemem. Minimal tasarım içerik hakkında çok fazla bilgi veriyor. Diğer kitaplar hakkında sırf bu yüzden bile spoiler yediğimi düşünüyorum aman dikkat edin! Şimdi gelelim seriye, ikinci kitap olan Dune Mesihi ilkinden daha ince olmakla birlikte olay akışı olarak da daha yavaş ilerliyor fakat ilk kitapta yanmaya başlayan heyecan ateşi bu kitapta da sönmüyor ayrıca eser ikinci kitapta kaldığı yerden devam ediyor ve birinci kitaptan kalan bütün soruları cevaplıyor. Dune Çocukları ile yolculuğuma devam ediyorum, kalan son üç kitabı da çok merak ediyorum. Başka incelemelerle buluşmak üzere, kitapla kalın! Frank Herbert
Bilim Kurgu Dünya Klasikleri
DuneFrank Herbert · İthaki Yayınları · 202115,7bin okunma