Yasak Meyve
2022 33. kitabı
Okunma: 25 Ağustos 2022 15:26
Üç genç kadın. Şirin, Mona ve Peri. Günâhkar, inanan ve şaşkın. Münkir, Mümin ve Mütereddit. Roman, Nazperi Nalbantoğlu-yahut Peri'nin- hayatı üzerine odaklı diyebiliriz; en azından Mona ve Şirinle tanışana dek. Peri'nin annesi Selma Hanım çok dindar bir kadın.( Kimilerinin deyimiyle bağnaz) sürekli ibadet eder, Tanrı'ya- Allah'a yakarır. Çocuklarının da bu yolda yürümesi için elinden geleni yapar. Kocası Mensur ise tam tersi bir karaktere sahip.(Evrende her şey zıttıyla bilinir misali :) )Tanrı'ya hiç inanmaz. Yine klasik bir örnek olacak biliyorum ama(Bunca kötülüğe Tanrı nasıl izin verir? cümlesinin savunucusu.) Mensur, Kur'an'ı da İncil'i de okuyup karşılaştırarak inançsızlığı tercih ettiğini belirtir. Sofrasında rakıları ve sol düşünceli yazarları eksik olmaz. Bu yüzden evde sürekli kendini bulma, inançsızlık, iman, Tanrı üzerine bir çatışma mevcuttur. Özellikle Peri küçük yaşlarda bu tartışmalara şahit olduğu için sürekli tereddütte kalır, bunalır ve sanki bir şeye inanmak veya inanmamak zorundaymış gibi hisseder fakat babasına biraz daha yakın hisseder kendini. Babası da kızını her anlamda çok destekler. Eğitimini Oxford'da almasını sağlar. Peri, Oxford'da kendini arama yolculuğuna çıkar ve hayatını her yönden etkileyecek kişilerle tanışır. Peri; hassas, kırılgan bir kız gibi görünse de 'babasının kızı rolüne bürünmüş' güçlü bir karakter. Babası hastanelik olduğunda kendini ilk kez o zaman Tanrı'ya yakın hisseder ve annesiyle beraber dua eder; belki Tanrı babasını affeder diye.(Çünkü annesine göre babası,Tanrı hakkında ileri geri konuştuğu için bunlar başına gelmiştir.) Peri'nin 2 abisi vardır. Umut ve Hakan. Umut, 80 darbesinde hapse düşer- savunduğu dava uğruna- Hakan ise biraz daha kendi halinde, akıllı bir çocuktur. Peri'nin Oxford'da tanıştığı Şirin ve Mona'ya gelecek olursak onlar da Peri'nin anne ve babasının versiyonları gibi Peri'yi adım adım takip eden iman ve imansızlık kırıntılarıdır aslında. Şirin; Tanrı'ya inanmayan, özgür ruha ve düşünceye sahip, istediği hayatı yaşayan ve yasak aşkı tadan Havva'yı temsil etmekte. Mona ise İslam'a çok bağlı, Allah'a iman eden ve her koşulda bunu savunan genç bir kız. Peri; bu iki kişide yaşadığı aile ortamına atılır fakat tek fark, bu sefer onları kavga ederken ayırmak zorunda olmayışıdır. Kitap; Hz. Adem ve Havva'ya çok fazla gönderme yapmış sembolik bir kitap. İnsanlığın gelmiş geçmiş en büyük günahları, hataları, toplum baskısı, Doğu- Batı çatışması gibi kavramlar ele alınmış. Kitabı okurken gerçekten hiç sıkılmadım ve ilk bölümünden itibaren akıp gitti. Tavsiye ettiğim diğer romanlardan biri. İyi okumalar :) Havva'nın Üç Kızı Elif Şafak
Havva'nın Üç KızıElif Şafak · Doğan Kitap · 201619,1bin okunma
lütfen sma hastası bir bebeğimizle ilgili paylaştığım yazıyı paylaşır mısınız maddi desteğe çok ihtiyacımız var lütfen elinizden geldiğince de maddi destekte bulunur musunuz maddi destekte bulunursanız dekont atabilir misiniz bebeğimiz çok acı çekiyor lütfen bebeğimize destek olun 🙏🏻