···Okunma: 04 Ocak 2019 15:38 Zavallı Zeze
İnsan hiç 5 yaşında dayak yer mi ? Hatta ailesi onu hiç döver mi ağzından burnundan kan getirirmi dayak yüzünden haftalarca yataklara düşürür mü ? Hiç 5 yaşındaki çocuğa böyle yapılır mı ? Bana sorsalar kesinlikle hayır.
Ben bu kitabı okuyunca keşke bu kitabı okumasaydım , keşke adını duymasaydım , keşke satın almasaydım dedim. Zeze yaramazlık yapıyor olabilir ama bu kadar dövülmez.
Bu kitabı okurken gözlerim doldu ama nedense o göz yaşı bir türlü gözümden akamadı. Zezenin en büyük hayat destekçisi de ölünce Zezenin yaşamı alt üst oldu.
Ailesi Zezeden kurtulmak için onu 6 yaşındaymış gibi gösteriyorlar ve onu okula gönderiyorlar. 5 yaşındaki çocuk bu zamanla akıllanır. Biz de Zezenin yaşındayken onun yaptığına benzer şeyler yapmadık mı. Zillere basıp kaçmadık mı. Birilerini yere düşürmedik mi.
Sizler de bu kitabı okuyunuz Zezenin ne kötü bir yaşamı ne zor yaşadığını görürsünüz. Göz yaşlarınızı tutmayın
_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_
GÜNCELLEME
_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-
6.sınıfta okuduktan sonra bir daha okumamıştım pek etkileyici bulmamıştım. 9.sınıfta Edebiyat 2.sınavda soru çıkacağı için tekrar okudum. 9.sınıfta okuduğumda hissettiklerim 6.sınıfta okuduğumdan hissettiğim duygu ve düşüncelerden tamamen farklıydı. Şuan daha olgun olduğum için kitabu çok daha iyi anladım. Bu sefer gelen gözyaşlarım gerçekti. Kitabı bir çok kişi okuduğu için kitaptan bahsedebilirim.
Baş karakter Zeze bunlar kalabalık ve de fakir bir aile. Zeze'nin babası ilten atılmış annesi çalışıyor ama o para onlara yetmiyor. Zeze iyi yetişmiyor babası Zeze'yi çok seviyor. Zeze kötü bir tanışmayla kendi yaşından bayağı büyük biriyle dost oluyor; Portugal.
Kitapta en sevdipim karakter Portugal'dı diyebilirim. Ne yazık ki Portugal kitabın sonunda ölüyor. Zeze'nin dr başta hiç sevmediği sonra da hayatının bir parçası haline getirdiği Şeker Portakalı ağacı kesiliyor çünkü oradan yol geçiyor. Gerçekten çok duygusal bşr kitaptı. Dünya Edebiyatı'nın değerli seçme eserlerinden benim gözümde.
Büyük küçük herkesin okuyup bir kere ağlaması gerekir.