Bir yaz günü akşamı ( dediğim yaklaşık 7-8 yıl önce) Yalova Armutlu sahilde tam iskelenin yanında taşlara oturmuşum, sessizce denizin sulara vuran çığlıklarına kulak kabartıyorum. Arkamda yürüyen eğlenen konuşan insanlar. İçimde bir Neşet Ertaş türküsü. Demlenmek mi deniyor buna, demleniyorum.
Hemen sahile bakan yürüyüş yolu üzerinde kafeler var… hepsinin manzarası sahil… içlerinden birini seviyorum. Ali abinin mekanı. Eline sazını alır söyler. Arkada yenge çay demler mutfağa hakimdir. Diğer kafeler tıklım tıklım olsada ali abiye çay içmeye gelirler yine de insanlar. Ali abinin saz sesi kulaklarıma kadar geliyor. Sahil, insanlar, gemiler, mekan her şey yerli yerinde. Ben kendimin uzaklarındayım… İçimde ilk defa o zaman bir şiiri seslendirmek geçti. Taşların üzerinden kalkıp ali abinin mekanına gittim. Türküsünü bitirmesini bekledim. Kendime bir çay ısmarladım. Beni gören Ali abi bir göz kırptı. Türkü bitince sahneye yanaştım Ali abi anladı. Kenara kaydı bir sandalye daha çekti.
Bir mikrofonu bana uzattı bir mikrofonu sazının tellerine… ilk aklıma gelen şiir “ Şaşırdım kaldım işte” oldu. Ezberimdedir yıllardır. Onca müzik sesinden koparak şiir sesini duyan sahil sakinleri birer birer kafeye gelip çay içtiler. Kalabalıklaştı, ayakta beklemeler başladı, çaylar içildi ve şiir bitti. Bana koca bir yokuşu tırmanıyorum gibime geldi. Ali abinin gözlerine bulutlar geldi… bazı öğrenci arkadaşlar masalardan söylediler bir şiir daha… “ bir gün baksam ki gelmişsin “ şiirini okudum. Sonra Ali abi o geceyi şiir gecesi ilan etti. Aklımda Yavuz Bülent Bakiler’in kaç şiiri varsa okudum.
Bu Şair bana yıllardır sesleniyor. Hangi ortamda bulunsam, hangi edebiyat ortamına aksam, bir yerlerde karşıma çıkıyor. Uzunca gidilen yolculuklarda, mahallede, kahvehanede, gurbette, hastahanede, lise önünde beklemelerde…
O günün sonunda Cemal Safi-Git şiirini Kıraç- yolun sonu şarkısı ile besteleyip bitirdim.
Okunması geç kalınmış bir kitap oldu benim için her ne kadar da internetten çoğu şiirlerini okumuş ezberlemiş olsamda.
Çoğunlukla alıntı paylaşmadım, böyle bir inceleme bana yetecektir diye düşündüm.
Kitabı bana pdf olarak ulaştıran Seher işlek arkadaşıma çok teşekkür ediyorum