2022 26. kitabı
Okunma: 11 Eylül 2022 18:11
Aslında bu kitabı alıp okumamın başlıca sebebi, bir kadın tarafından yazılmış ilk Türkçe meal olması. Çıkar çıkmaz almıştım, bitirmek bugüne kısmetmiş. Öncelikle şu unutulmamalı ki bu bir meal ve mealler, yazarın yorumu esas alınarak kaleme alınırlar. Kaldı ki kitabın arka kapağında da bu hususa değinilmiş. Sonia Cihangir'in fikirlerini az çok bildiğim için modern yaklaşımla yapılan bir tercüme beklentim vardı. Neyse ki bunun izlerine fazla rastlamadığımı söyleyebilirim. Söz gelimi hırsıza verilecek ceza konusunda "el kesme" değil de "el çizme" şeklinde, adeta yumuşatıcı bir tutum sergilenerek tartışmalı bir duruma sebebiyet verilmiş. Ayetlerin orijinal Arapçaları ve hemen altında da mealinin verilmesi iyi olmuş. Arapça bilenler rahatlıkla mukayese edebilirler. Bu yönüyle -varsa- hataları tespit etmek de mümkün. Mesela Tevbe 112'de geçen ve "seyahat edenler" anlamına gelen "السَّائِحُونَ/es-sâ'ihûna" kelimesi, alakasız bir şekilde "kalpleri geniş" şeklinde çevrilmiş. Barizce görülecektir ki mezkur kelimenin kökü syh'dir. Diğer meallerle kıyasladığımda bir tek bu mealde bu çeviri tercihinin yapıldığına rastladım. Gördüğüm bir diğer problem ise "hamd" gibi, dinle az çok alakası olan herkesin anlamını bilebileceği bir kelimenin, "hakkıyla değerlendirmek" olarak çevrilmesi. Aynı şekilde "tesbih" kelimesi de aynı akıbete uğramış. Gereği yok diye düşünüyorum. Ayrıca bu iki kelimeye Türkçe karşılık bulunması gerekiyorsa Enfâl 28'deki "fitne" ve Kalem 34'teki "muttakiler" kelimelerinin de çevrilmesi beklenirdi. Bu tercihin sebebini anlayamadım. Diğer yandan Allah'ın isimlerinin çevrilmesi gayet yerinde olmuş. Bir başka husus ise tam on altı sayfanın basılmamış olması. Kitabın ilk baskısı olması sebebiyle yeni basımlarda düzeltilmiştir umarım. Dili oldukça sade, okuyana fazla sözlük açtıracak türden bir meal değil. Öte yandan yazar İran asıllı yani yanlış bilmiyorsam anadili Türkçe değil ve bunu okurken fark edebiliyorsunuz. Her şeye rağmen Kur'an'ın ana mesajı olan tevhidi ve diğer inanç esaslarını, ilahî buyrukları rahatlıkla kavrayabilirsiniz. Aslında önemli olan kısmı da bu bence.
Din
Sonsuz Rahmet Kur'an-ı Kerim MealiSonia Cihangir · A7 Kitap · 201818 okunma