Kişi nasıl olduğu kimse olur düşüncesi ile Nietzsche, bu kitabında hem kendini hem de eserlerini hangi koşullar ve düşünceler doğrultusunda yazdığını anlatıyor. “Yakında insanlığın karşısına, ona yöneltilmiş en ağır taleple çıkacağımı öngördüğümden, kim olduğumu söylemem zorunlu görünüyor bana. Aslında bilinmesi gerekirdi:çünkü ‘tanıksız bırakmadım’ kendimi.” bu cümlelerle önsöze başlıyor.
Kendisini anlattığı bu eserden ufak bir özet geçecek olursam; Kendisinden Dionysos’un havarisi olarak bahsediyor. Yaptığı felsefenin aynı zamanda bir psikoloji olduğunu, yalnızca hakikati savunduğunu söylüyor. Eserleri arasında en sevdiği de -bildiğimiz üzere- Böyle Buyurdu Zerdüşt.
Almanlardan nefret ediyor tek sevdiği Alman Wagner -onunla da sonradan arası bozuluyor tabi- kendisinin Polonyalı olduğunu ve bundan gurur duyduğunu belirtiyor. Diğer sevmediği şey de Hristiyanlık, ahlak ve idealler. Bunların var olmadığını savunuyor.
İnsanca Pek İnsanca eseri için bunalımın bir anıtıdır diyor. “Sizin ideal şeyler gördüğünüz yerde benim gördüğüm-insanca, ah yalnızca pek insancadır!”
Tan Kızıllığı eseri ile ahlaka karşı ilk savaşı başladığını söylüyor.
Ahlakın Soykütüğü için bir tartışma kitabı olduğunu ve şimdiye kadar yazılmış olanlar içinde en tekinsizi diyor.
Putların Alacakaranlığı’nda put denilen, hakikat denilen şeydir ve eski hakikatin sonu geldi…
Bu şekilde diğer yazdığı kitapları hakkında bilgiler veriyor, Nietzsche kullanım klavuzu gibi bir kitap ve dürüstçe söylemem gerekirse bu kitabı bitirdikten hemen sonra tekrar okudum daha net anlamlandırabilmek için ve kendisi de anlaşılmadığının pekâla farkında olan bir yazar. Beni anlayan kişiler buna erişmiş kişilerdir diyor yani herkes beni anlayamaz diyor biraz egoist biri olduğunu düşünmekteyim kendisinin ama diğer kitaplarını da okuma isteği uyandırmadı değil, o kadar emin ki kendinden her cümlesinde bunu hissettim. Her söylediğini bilerek söylemesi hayran bıraktı beni. Kitabı okurken o kadar çok yerin altını çizmişim ki, bu yorumlamayı yapmak beni biraz zorladı. Alın direkt kitabı okuyun yani bence pişman olmazsınız
Nietzsche’yi merak ediyor ve okumaya başlamak istiyorsanız bence güzel bir başlangıç olabilir bu eseri.