···Okunma: 15 Eylül 2022 23:05 Bahçeli evimizin teras katında bulunan bozuk radyodan dinlediğim, kulaklarımın anlamadığı ama bir şekilde içimde bir yerlerde kelimeleri canlanan cızıltılı müzikler gibi gördüğüm bu kitabın her bir yaprağını çevirirken kendime “yeterince sıkıldığımı artık kapatmam gerektiğini” söylüyordum.
Tıpkı müziğe -heleki bir türküyse- duyduğum derin saygının zihnimde yarattığı melodiye kapılarak, kulaklarınimdaki ağrıya rağmen o radyoyu kapatmadan geçirdiğim saatler gibi,
Kitabın kapaklarını kapatmayı tercih etmek yerine, okuduğum her bir sayfayı arka yüzündeki yeni yaşamı görmek üzere çevirip sonsuz karanlığa gömmeyi seçtim.
Bunu, okuduğun bir kitapla kurduğun o varlığını kanıtlamanın güç olduğu bağa olan saygımdan mı yaptığımı bilmiyorum, ama şunu biliyorum ki son yapraklara doğru zihnimin içindeki melodi susmuş olsaydı bile ben yaprakları karanlığa gömmeye devam edecek kadar kapılmıştım bu kitaba.
Neyse..
Körlük kitabının bana sorduğu “ne kadar görüyoruz?“ sorusuyla bu kitapta farklı bir şekilde karşılaştım.
“neyi görüyoruz?” yalnızca var olan gerçeği mi? yoksa görmek eyleminin gerçekliğin kelime anlamına karşılık geldiğine inandığımız için gördüğümüz şeylerin yalandan uzak olmasını su götürmez bir gerekçe olarak mı görüyoruz.
Körlük kitabının bana sorduğu soruya hâlâ cevap bulamamış olsamda, sanırım bu soruya “neyi görüyoruz?” sorusuna zihnimde toparladığım bir kaç sözcükle cevap verebileceğime inanıyorum.
Biz yalnızca kendimizi görüyoruz.
duyduğumuz, gördüğümüz, tattığımız, kısaca deneyimlediğimiz her şeyi içimizde benliğimizin bize hazırlamış oluğu gazeteden okuyoruz.
haberin ne olduğu önemli değil, bizim onu gazeteye nasıl yazdığımız, başlığı hangi kelimeler ile oluşturduğumuz belirliyor konu hakkındaki fikirlerimizi.
Zihnimin içinde bir kafe veya o kafenin ikram etiği sütlü kahvem olmasada, benliğimin Önüme koyduğu yeni basılmış gazeteden “görmek” başlıklı konuyu size birkaç satırda olsa okuduğuma göre artık gidiyorum.
Başka gazetelerde görüşmek üzere sağlıklı yaşayın.