2022 12. kitabı
Okunma: 19 Eylül 2022 00:58
#ihanet Bilindiği gibi Kürtler adını altın harflerle tarihe mâl etmişlerdir. Dimdim kalesi (destanı)bunun yegane örneklerinden sadece bir tanesidir. 17. Yüzyıl'da İran Urmiye gölü bölgesin de gerçeklesmiş ilk Kürt ayaklanması da diyebiliriz. Yıllarca İran şahı ve destekçileri kaleyi düşürmek için her türlü hileye, oyuna başvurmuşlardır. Yüzlerce ajanını değişik kılıklarla kaleye göndermiş ve hiç birin de başarılı olamamıştır. Dimdim Kalesi konumu olarak ulaşılması zor bir bölgede bulunduğu için ve kış ayları çok çetin geçtiği için her yıl İran şahı sayısız askerini savaşmadan kaybetmiştir. Kısacası; hiç bir kuvvet Xanoyê Çengzêrîn'i yenememiş ve teslim alamamış. Fakat Kürd ihanetiyle Dimdim kalesi saldırıya uğramış ve binlerce Kürd katledilmiş. Yıllarca tüm düşman saldırılarına karşın kaleyi koruyan,amansız direnen ve mücadele eden Xanoyê Çengzêrîn ve halkı maalesef ki Kürd ihanetiyle "yenilgiye" kırıma uğratılmıslardır... Dipnot: Dimdim Kalesi'ne ait bir çok ağıt,eser ve şarkılar bulunmaktadır.
İhanet
Dımdım KalesiEreb Şemo · Dara Yayınları · 2019610 okunma