Küçük Pofuduk Minnoş Taşlar
2022 58. kitabı
Okunma: 14 Eylül 2022 12:05
Açıkçası bu kitabın bu kadar beğenilmesine hiç anlam veremedim. Evet, yalın ve akıcı bir üslubu var romanın. Uslüp güzel de ne anlatılıyor bu üslupla? Özetle Nergis Hanım iyi bir adamla tanışır, evlenir, çocuk yapar; sonra çocuk sahibi olmak ağır gelince başka bir adamla tanışır ve onun yanında kalbi 'gümbür gümbür' atmaya başlayınca ben aşık oldum deyip ailesini terk eder ama bu ikinci adamla yaşadıkları da hayallerindeki gibi olmayınca kalbini kapatır. Aynı hikaye biraz tersten bir şekilde Nergis'in kızında da karşımıza çıkarılır. O da iyi bir adamla tanışır. Adam kıza aşık olunca onunla bir ilişki yaşamaya başlarlar. Sonra adam bir yere seyahate gider kız da taksiye aynı anda bindiği adama aşık olur ve sevgilisinden ayrılıp takside denk geldiği adamla yaşamaya başlar. İlişki yürümez. Bu arada romandaki terkedilen iyi adamlar sinirsiz et gibidirler; terkedilmeyi, aldatılmayı gayet sakince ve olgunlukla karşılarlar. Melisa Kesmez'in naif; modası geçmiş romantik dünyasında işler böyle yürür. Bu kadınların bu başka adamları neden tercih ettikleri bir muammadır. Kadınların neden kalpleri gümbür gümbür atmaktadır, neden taksideki karşılaşılan adama aşık olunur, bu adamlar çok mu etkileyicidir; yoksal cinsel olarak daha mı çekicidirler söylenmez. Haşa romandaki kadınların cinsellikle hiç işleri yoktur ya da yazarın minnoş dünyasında böyle ayıp şeylere yer yoktur. Hatta Nergis hanım 2 ilişkiden sonra kalbini kapatır, 'rahibe' olur. Peki kitap kadınlar hakkında ne demektedir: Kadınlar edilgendir, ilk kendisini sevenle mecburmuş gibi evlenir ya da bir ilişki kurar sonra daha heyecan verici mi nedir bilinmez bir adam görünce ona aşık olup halihazırdaki ilişkilerini bitirip ona giderler ve nihayet pişman olurlar. Yani romanımızdaki kadınların neredeyse hiçbir iradesi yoktur, rüzgarda savrulan yaprak gibidirler. Bu kadın tasarımını pek ikna edici bulamadım. Her neyse son olarak bu romandaki karakterler üzülünce hep aynı koya giderler; tabiki Ege'de bakir bir koya, çünkü onlar problemlerini evlerinde düşünecek, karar alacak kadar sıradan insanlar değildir. İş miş dertleri zaten yoktur. Özetle beyaz serideki kitapların bile bazı açılardan bu kitaptan daha samimi ve derinlikli olduğunu düşünüyorum. En azından o kitaplar bir ilişkiyi bunun gibi sadece 'romantik' açıdan değil; 'erotik' ya da 'çıkarcı' yanlarıyla da ele alma açıkyürekliliğine sahipler. Bütün bunlara rağmen yine de pofuduk minnoş bir hüzün hikayesi okumak isterseniz kısa zamanda tüketilmek gibi bir artısı var kitabın.
Roman
Küçük Yuvarlak TaşlarMelisa Kesmez · İletişim Yayınları · 20226,6bin okunma