Her Devrin Kitabı
2022 7. kitabı
İlk bakışta Osmanlı Devleti'nde harem hayatını ve saltanat sistemini, haremağası Habeş Süleyman 'ın gözünden anlatan bir tarihi roman izlenimi versede, kitabı tarihi roman olarak tanımlamak büyük hata olur. Çünkü kitap tarihi olayları anlatmaktan ziyade onları hikayenin mekanı olarak kullanıyor. Engerek yılanının gözünde bile bir kamaşma yapabilecek iktidar gücünü çok farklı yönlerden anlatmış Livaneli. Güçlünün etrafında koşulsuz toplanan insanların, güçlü gücünü kaybettiğinde nasıl bir anda uzaklaştıklarını, iktidarı döneminde adeta ilahlaştırdıkları yöneticilerini iktidarı sona erdiğinde ne kadar zavallı bir mahluk olarak tasvir ettiklerine şahit oluyorsunuz. İktidarında '' Celladına aşık olmuşsa millet... '' diye başlayan dörtlüğü anımsatırcasına, zalimliğine bile hayran oldukları hükümdarlarının iktidarı sona erince onların gözünden nasıl bir çırpıda düştüğünü ve yeni iktidar sahibine nasıl bir anda aşkla bağlandıklarını gördüğümde yüzümdeki acı gülümsemeye engel olamadım. Dünyada iktidar kavramı her devirde olacak varsayımıyla söyleyebilirim ki, Engereğin Gözü her devrin kitabı olma övgüsünü fazlasıyla hak ediyor.
Roman
Engereğin GözüZülfü Livaneli · Doğan Kitap · 201924,8bin okunma