Orhan Pamuk okumayi sevmeme neden olan kitap
2022 27. kitabı
Okunma: 14 Eylül 2022 17:16
Üç-dört yıl önce Orhan Pamuk'tan Kırmızı Saçlı Kadın'ı okuyup pek de etkilenmemiştim. Bu nedenle Orhan Pamuk okuma serüvenim bekledigimden kısa sürmüştü. :) Geçenlerde kitap alışveriş sitelerinde gezinirken karşıma çıktı bu kitap ve arka kapağında yazan "Orhan Pamuk, dağılmakta olan bir ailenin hikayesi üzerinden Cumhuriyet ve modernleşme tarihimizin barındırdığı gizli çatışmaları ve şiddeti araştırıyor" cümlesi dikkatimi çekti ve alıp okumak istedim. Kitap 1980 yılında İstanbul'a yakın bir kasabada geciyor. Üç kardeşin bir haftalığına babaannelerini ziyaret etmesi ile başlıyor. Beş anlatıcımız var: babaanne, kardeşlerden en büyüğü Faruk, en küçüğü Metin, evde çalışan Recep ve üç kardeşin çocukluk arkadaşı Hasan. Bu dört anlatıcıdan şu anki zamanı okurken, babaanneden genelde geçmiş anılarını, mutsuz geçirdiği bir ömrü okuyoruz. En çok da ölen eşi Selahattin ile ilgili anılarını. Selahattin'in tüm yaşamını bir ansiklopedi yazmakla geçirdiğini, bu ansiklopedi ile birlikte Batıdan geri kalan Doğunun Batıyı yakalayabileceğine körü körüne inandığını ve tüm hayatını bu ansiklopediye adarken babaanneyi nasıl ihmal ettiğini dinliyoruz babaanneden. Bu açıdan Selahattin bana Ahmet Hamdi Tanpınar romanlarındaki karakterleri anımsattı. Belki de Doğu-Batı denince aklıma ilk Tanpınar geldiği içindir, bilmiyorum. :) Kitabın 1980de geçtiğinden bahsetmiştim. E 1980 yılında geçip siyasi olaylara deginmedrn gecen roman olur mu? Olmaz tabii :) O donemdeki catismalara da yer vermis Orhan Pamuk. Yer yer bilinç akışı teknigi kullanmasına rağmen okumakta zorlanmadığım bir kitap oldu ve Pamuk'un anlatımını sevdim. Sanırım bundan sonra da Orhan Pamuk okumaya devam edeceğim.
Sessiz EvOrhan Pamuk · Yapı Kredi Yayınları · 20248,6bin okunma