2022 119. kitabı
Okunma: 27 Eylül 2022 00:00
Kitaptan alıntılarla Basquiat’nın eserleri ve fotoğraflar için lütfen kaydırın. Instagram paylaşımı :) instagram.com/p/CjCxpo3qfjK/?... Neden böyle bir giriş yaptığıma gelince, görsellerle kitaba biraz daha ilginizi çekmek istedim, deniyorum:) Çünkü anlatımı edebi bir şölen. Çok sesli bir anlatım; anlatıcının aktardığı olaylar ve Suzanne’nin anıları devinimli ilerliyor. Minimalist bir üslup. Çocuk kitaplarının ya da çizgi romanların ritmini çağrıştırıyor, çok hoş. Az kelimeye görsellerin eşlik ettiği kitapların aksine yazar anlatımıyla görselleştiriyor. Jean-Michel’in Suzanne’ye çizgi film karaktersin dediğini, ayrıca çizgi roman ve gazete toplamayı sevdiğini, bunlardan kestiklerini resimlerine koyduğunu baz alarak tam da onların hikayesine yakışan bir anlatım diyebilirim. Dul Bayan Basquiat biyografi/anı kitabı. Lakin oldukça kurmacanın olanaklarından yararlanıyor, alışageldiğimiz biyografilerden değil. Jennifer Clement, Basquiat ve Suzanne’nin arkadaşı, Suzanne ile yakınlar. Kitapta kendi anıları da yer alıyor. Anlatıcı diğer kişilere yaklaştığı mesafe ile yaklaşıyor yazara. Bu arada Clement 2015-2021 yılları arasında Uluslararası Pen’in başkanlığını yürütmüş, bu göreve gelen ilk kadın. En başta bahsetmem gerekeni en sona yazayım:) #dulbayanbasquiat ‘da 27 yaşında hayata veda eden, uluslararası bilinirliği sahip ilk Afroamerikan ressam olan Jean-Micheal Basquiat’nın hayatı, eserleri Suzanne Mallouk ile ilişkisi üzerinden anlatılıyor. Basquiat’nın Madonna ve Andy Warhol ile ilişkilerine Suzanne açısından bakmak güzeldi. Çok ilginç bir insan Basquiat, bağımlılıklarıyla, limuzinle dolaşıp banknot dağıtmasıyla, yaratıcı dürtüleriyle…80’li yılların New York sanat ortamı tüm canlılığıyla var ve olumsuzluklarıyla. Irkçılık, şiddet. ‘ “Ben bunun için resim yapıyorum,” diyor. “Siyah adamı müzelere sokmak için.” ‘ Suzanne Mallouk günümüzde psikanalistmiş ve uzmanlık alanı sanatçı tedavisi:) Avi Pardo çevirisi Müge Çavdar editi
Dul Bayan BasquiatJennifer Clement · Siren Yayınları · 2022124 okunma