·189 syf.····Okunma: 11 Eylül 2022 00:37 Murat Gülsoy’dan okuduğum ilk kitap Bu Kitabı Çalın oldu. İçerisinde 12 hikâye bulunan bu kitapta postmodernist tekniklerin bolca kullanıldığı hikâyeler okuyorsunuz.
Kitap 2001 yılında Sait Faik Hikâye Armağanı’nı da kazanmış.
Hikâyelerdeki kurguyu oldukça başarılı buldum. Bunda kullanılan postmodern tekniklerin ve sürpriz sonların etkisi büyük. Kitaba adını veren hikâye Bu Kitabı Çalın, güzel bir metinler arasılık örneği. Bu teknikte kendi yazdığınız hikâye veya romanda bir başka eserden bahsetme ya da o eserin üslubunu taklit etme vardır. Yazar bunu özellikle yapar. Bu hikâyede de aslında Abbie Hoffman’e ait olan Steal This Book adlı kitaba gönderme vardır.
Kayıp Eşyalar Bürosu adlı hikâyedeki karakterin bulduğu, Oğuz Atay’a ait Korkuyu Beklerken ve sonrasında yaşadıkları gerçekten Oğuz Atay’ın Korkuyu Beklerken kitabındaki karakterler gibiydi. Çok sevdiğim bir hikâye oldu.
Yazarın Belleği hikâyesinde karşımıza çıkan üstkurmaca tekniği de oldukça başarılıydı. Yazara ait bir karakterin bilincine varması ve aslında yazarın yazma sürecine okuru dâhil etmesi oldukça dikkat çekiciydi.
Yine Hasta bir Konak hikâyesinde Edip Cansever’e (Ben Ruhi Bey Nasılım) ve Kukla hikâyesinde Franz Kafka’ya (Dönüşüm) yapılan göndermeler güzeldi.
Kısacası Murat Gülsoy gerçekle kurmaca arasında gidip gelen oldukça özgün hikâyeler yazmış. Dili sade ve oldukça akıcı. Zeki bir anlatıcının kaleminden çıktığını daha ilk hikâyeden anlıyorsunuz.