2022 16. kitabı
Okunma: 02 Ekim 2022 17:27
Oscar Wilde'ın tek romani Dorian Gray'in Portresi 1891'de yılında yayımlandığında, ahlaksızlığı yücelttiği gerekçesiyle büyük tepkiyle karşılandı. Dorian Gray'in kendini yıkıma sürüklemesi bile, yapıtın eleştirmenlerce ahlaksızlıkla suçlanmasını engellemedi. Wilde ise ısrarla, ahlaki bir sonu olsa da sanatın özünde ahlakdışı olduğunu vurguladı ve herkesin Dorian Gray'de kendi günahını göreceğini tekrarladı.Kitapta eşcinsellik ve hazcılık açıkça işlenmiş ve bu yüzden de büyük tepki almıştır. Kitabın sansürlendiği de söylenir. Wilde kitabın başında eserinin büyük tepki almasına karşın cevap niteliğinde bir yazı yazmıştır. O kısımdan bir kaç alıntı yapmak istedim. "Ahlaka uygun olan ya da uygun olmayan kitap diye bir şey yoktur. Kitap ya iyi yazılmıştır ya da kötü yazılmıştır. Hepsi bu." (Syf. 9) "İnsanın ahlaksal yaşamı, sanatçının konusunun bir bölümünü oluşturur, sanatın ahlakı ise kusurlu bir ortamın kusursuz kullanımına dayanır."" (Syf.9) "İnsanın kötü huyları ile erdemleri, sanatçı için bir sanat hammaddesidir." (Syf.10) Oscar Wilde' nin " Bir ruhun hikayesi " diye tanımladığı kitabı, masum ve saf bir gencin adım adım günaha sürüklenmesini, egosuna yenik düşüp ahlak ve karakter savaşını kaybedişini anlatıyor. Kitap ana karakter Dorian, dostları Basil ve Henry' i anlatıyor. Oscar Wilde bu karakterler için " Basil Hallward ben olduğumu sandığım kişidir; Lord Henry dünyanın ben sandığı kişidir; Dorian ise benim olmak İstediğim kişidir, belki başka bir çağda..." diye bahsediyor. Çevremde birçok kişiden övgüyle bahsedildiğini duyduğum ve merakla okumaya başladığım bir eser oldu.Kesinlikle tavsiye ettiğim bir eser okuyun okutun derim.
Dorian Gray'in PortresiOscar Wilde · Can Yayınları · 201899bin okunma