Kapıların Dışında
2022 42. kitabı
Kitap savaştan dönen Beckmann'ın hikayesini anlatıyor. Ölülerin diyarından tesadüfen geri dönebilenlerden biri Beckmann. Fakat ne eşi ve evi ne de ülkesi bıraktığı gibi değil, artık her yer enkaz, herkes kaypak ve Beckmann nihilist bir tavırla yalnızca ölümü arzuluyor. Kitabın yazarı Wolfgang Borchert, ikinci dünya savaşı’nın toplumda yarattığı yıkıcı etkileri ele alan “yıkıntı edebiyatı”nın önemli temsilcilerinden biri. kendisi nasyonal sosyalizmin ahlaki ve fiziksel kurbanlarından, fazlasıyla trajik olaylar yaşamış ve yine trajik bir şekilde genç yaşta hayatını kaybetmiş. büyük yankı uyandıran "Kapıların Dışında" kendisinin tek oyunu ve ne yazık ki ölümünden bir gün sonra sahnelenmeye başlanmış. Haliyle oyun fazlasıyla yazarın kendi hayatından izler taşıyor. Savaşın ve ölümün insanın üzerinde yarattığı etkiyi derinden hissettirirken, neredeyse her diyalogda durup düşünme ihtiyacı hissettiriyor. Okuduğum en güzel oyunlardan biriydi, hayran kaldım resmen. Bir yandan hiç bitmiş gibi hissettirmedi, şiir kitapları gibi ucu açık kaldı sanki. Derinliğiyle, anlatısıyla (ve Behçet Necatigil'in harika çevirisi ile) tam arada rastgele sayfasını açıp okumalık bir başucu kitabı. Bir gün tiyatroda izleyebilme imkanı bulurum umarım... Ayrıca kitabın başında yazarın hayatını ve çeviri sürecinin nasıl geçtiğini uzuuunca anlatmışlar. Herhangi bir şeyin oluşum sürecini okumak benim için çok keyifli ama bunu sevmeyenlerin olduğunu biliyorum ve onların bile bu kitap için bir ayrıcalık yapmasını ve atlamadan okumasını öneriyorum. Yazarın hayatından nasıl izler taşıdığı, oluşum süreci, kaç günde yazıldığı gibi bilgiler içeriyor ve bunlar oyunu okurken daha iyi anlamamızı sağlıyor bence.
Tiyatro
Kapıların DışındaWolfgang Borchert · Can Yayınları · 20217,9bin okunma