2022 66. kitabı
“insanlar ister inansın ister inanamasın,gerçek bu.Bana doğru,ona doğru çekilmiştim ve ben var olmaması gereken tipte bir kızdım:Pedofili yolunda kendini incitmeye istekli bir kız.” Evet bu sözler Kara Vanessa’nın sesi. Kitabımız 32 yaşındaki Vanessa’nın sosyal medyada öğretmeni tarafından tacize uğrayan kızın(kızların)mesajlarını gizlice takip etmesiyle başlıyor. Çünkü 15 yaşında aynı(manipülatif) öğretmeni tarafından cinsel tacize uğrayan ama 32 yaşına geldiğinde bile tacize uğradığını,kurban olduğunu asla kabul etmeyen Vanessa’nın düşüncelerini,yaşadıklarını geçmiş ve şimdiki zamanda okuyoruz. Russell,kendinden büyüklerle ilişkiye giren çocukların kendi istekleri ile ilişki yaşadıklarını,daha doğrusu istemsiz geliştiğini ifade edip hukukun ve ahlakın kabul görmediği durumların doğru-yanlış mı diye sorgulanmasını istemiyor,ileriki yaşlarda yaşadığı travmaların neler getirdiğinle ilgilenmemizi,sorgulamamızı istiyor. Evet kurgu bakımından olayları ele alış şekli ve psikolojik boyutunu gözler önüne serip gençlerimize örnek olarak yazmış olduğu aşikar. Özellikle Kara Vanessa’yı lise öğrencilerinin okumasını isterim Çünkü bu tarz olaylar tüm dünyada yaşanıyor.Aşk sandıkları şeyin aslında aşk olmadığını bilmeleri gerekiyor.Sessiz kalanların,kafaları karışanların iç sesini okuyun… Russell meşrulaştırılmış pedofiliyi “SUÇ’ efebofili ve gerontofiliyi normalleştirme olarak aktarması ve pornografik izlerin romantikmiş gibi işleniyor olması tüylerinizi diken diken ediyor… Herkes tarafından edebi eser olan(bana göre asla değil)Vladimir Nabokov’un Lolita eserini başından sonuna kadar Vanessa ‘yı Doleres ile aynı minvalde olduğunu vurguluyor (ki) benzerlikleri göz ardı edilemez… Ayrıca Russell’in şöyle bir açıklaması var: “Kitapta yaşananlar tamamen kurgudur, benim başıma böyle bir şey gelmemiştir.” Neden böyle bir açıklamada bulunuyor ?Anlamak mümkün değil,bu noktada asıl soru işareti kafamda belirdi. 13…16 yaş arasında olan (kız-erkek)çocuklarımızın kendinden 20-30 yaş büyük birisiyle ilişki yaşaması,ister aşk denilsin(benim düşüncemde)”SUÇ’tur. Çocuklarımızı ,sapkın pedofililer siyahlıklarınızla kirletemezsiniz.
Roman
Kara Vanessa’mKate Elizabeth Russell · İthaki Yayınları · 2022158 okunma