Kitap 15 yaşındaki Vanessa Wye ile 42 yaşındaki öğretmeni Jacob Strane’in arasındaki istismar dolu ilişkiyi merkeze alıyor. Roman, hem Vanessa’nın o yıllardaki yaşantısına hem de bu ilişkinin yetişkinliğinde bıraktığı izlere odaklanıyor. Yetişkin bir kadın olduğunda bile Vanessa’nın bu ilişkiyi aslında istismarcı olarak kabul etmeyişi ve bunun sonuçları gözler önüne seriliyor. Etrafındaki yetişkinlerin üstlenmesi gereken sorumluluğun bir çocuğun omzuna nasıl yıkıldığını izliyoruz. Ergenliğin hassas ve çatışmalı doğası kitapta çok başarılı bir şekilde işlenmiş. 2000’lerde geçen bölümlerde çocuk Vanessa’nın “aşk” sandığı bir bağın içine nasıl çekildiğini, 2017’de ise MeToo hareketiyle birlikte geçmişiyle hesaplaşmaya mecbur bırakıldığını görüyoruz.
Ancak bu hesaplaşma, sıradan bir travma anlatısı değil; Vanessa, başına gelenleri romantize ederek inkâr etmeyi tercih ediyor. Kitap aynı zamanda metinlerarası göndermelerle örülü: Sylvia Plath’tan Edna St. Vincent Millay’a, Jonathan Swift’ten Robert Frost’a kadar Strane’in Vanessa’ya sunduğu bütün edebiyat, onun kişiliğini eğip bükmek için kullanılan entelektüel birer kaldıraç. Bu yönüyle kitap bir çeşit “21. yüzyıl Lolita”sı olarak da okunabilir ama asla Lolita’nın yaptığı gibi, anlatıyı failin merkezine almıyor. Burada söz tamamen Vanessa’nın ve biz okur olara onun çelişkili iç sesiyle yüzleşiyoruz. Dolayısıyla bu, yalnızca istismar üzerine yazılmış bir roman değil; bu kitap, bir kadının kendi hikâyesiyle baş edebilmek için gerçeği nasıl eğip bükmek zorunda kaldığı hakkında, istismarın algılanma biçimlerine, travmanın zaman içindeki dönüşümüne ve gücün diline dair bir iç savaş romanı. Çok fazla tetikleyicisi olduğu için herkesin okuyabileceği bir kitap değil ve ben de havuz başında okumayı seçerek biraz hata ettim ama o
Kara Vanessa’mKate Elizabeth Russell · İthaki Yayınları · 2022158 okunma
Ahh ahh bu kitap bu kitap beni boğdu boğdu duvara attı. Konusundan dolayı okumayı hep erteledim ne oldu da dur şunu bir okuyayım artık moduna girdim bilmiyorum. Ha iyi ki okumuşum orası ayrı ama çok zor bea ağa. Me too hareketini arkasına alarak başlıyor kitap tweter haberlerinden vanessa ‘nın hayatına geçiyoruz. Bir geçmiş bir gelecek şeklinde ilerliyor ve bunu gerçekten çok güzel yapıyor yazar yazım açısından çok başarılı. Bir istismarın içinde olan karakterimizin her anına tanık oluyoruz o kabul etmiyor bunu her kabul etmediğinde sinir krizi geçiriyoruz okur olarak. Bak diyoruz bak bu da istismar değil de ne kendine gel. Ama anlıyoruz da onu başka türlü ayakta kalamaz çünkü bir kılıf uydurması lazım yaşadıklarına. Malesef o kaçtıkça bu istismarın süresi de uzuyor. Ne olmuş ki büyütmeye ne gerek var ki denen her istismar anının vanessada nasıl bir etki bıraktığına bizzat şahit oluyoruz. Yazar bağırmıyor bu noktalarda ama ihmalde etmiyor cidden her doneyi kullanıyor manipülasyonun kitabını yazmış bir
karakterimiz var ama sadece o da değil ailenin bu konuya eğilmemesi, okulun olabilecek en hızlı şekilde üstünü örtmesi her şeyi tüm tabloyu görüyoruz. Ben sonunda gerek me too gerekte başka şekilde bir mücadele beklesem bile böyle olmaması da mantıklı geldi. Daha kendi travmalarını bile kabul edemeyip anlatamayan bir karakter vardı çünkü kitapta yada doğrusu şaşmış bir karakter sinir bozucu ama her şeye rağmen şefkat uyandırıcı her şeye rağmen ahh vanessa diyeceğiniz bir kitap ve karakter. Özellikle genç kızlara okutulması gerektiğini düşünüyorum ilişkideki yaş ve statü farkının aslında romantize edilecek bir şeyden ziyade nasılda insanı çürüten bir şey olduğunu anlamaları için. Ve bu tür işe yaramaz herifleri hemen tanımları için.
Öncelikle kitap pedofili hakkında, eğer tetikleneceginizi düşünüyorsaniz okumayın derim. Ama eğer tetiklenmezseniz bir göz atın lütfen, hiç bu kadar -bir kitap tarafından ve genel- anlaşıldığımı hissetmemiştim. Keşke bu kitap bir insan olsa ve ona anladığın için teşekkür ederim diyip sarilabilsem, vanessa'da kendime en çok benzettigim karakter oldu. O kadar gerçekçi bir hikayeydi ki... İlk romaniymis ancak buna göre fazla iyiydi. Umarim yazarın kendisi de yeterli hissediyordur, benim için fazlasıyla yeterliydi çünkü. Eğer bir yazar olsaydım böyle bir kitap yazardım, bu kadar iyi olmazdı herhalde. Bir kurban olarak bile bu kadar iyi anlatabilir miydim bilmiyorum.
Kara Vanessa’mKate Elizabeth Russell · İthaki Yayınları · 2022158 okunma
Öncelikle bana bunu hediye eden arkadaşıma kocaman bir “Neden?” sorusu gönderiyorum. Birine hediye edilecek bir kitap asla değil.
Okuması gerçekten çok zordu. Bazı yerlerde Vanessayı kurtarmak ve kendine gelmesi için bağırmak istedim. Yıllarca maruz kaldığınız tek şey istismar olunca doğrular yalanmış gibi geliyor sanırım.
Kitabın sonunda Strane’in acı çektiğini, yaptıkları yüzünden ceza aldığını ve çürüyüp gitmesini çok isterdim.
Bu incelemeyi yazarken bile sinirden başım zonkluyor. Birine kitap hediye ederken lütfen dikkatli seçin bu kadardı bb
Kara Vanessa’mKate Elizabeth Russell · İthaki Yayınları · 2022158 okunma
Önermek konusunda insanı ikileme düşüren bir hikaye çünkü her ne kadar bize bu duruma maruz kalan birinin bakış açısını verse de kitap çok fazla tetikleyici öge içeriyor. Kesinlikle +18 olarak düşünüyorum yaş sınırını.
Konusundan bahsedersek Vanessa 15 yaşında yatılı liseye kaydolan bir kız. İlk başta gayet sıradan bir okul yaşantısı var gibi görünüyor ama yavaş yavaş onun 45 yaşındaki edebiyat öğretmeni Strane'nin ağına nasıl düştüğünü okuyorsunuz. Strane başta oldukça masum bir şekilde Vanessa'nın şiirlerini övüyor ve Vanessa çabucak bu ilgiye kapılıyor. İlk başta Strane için hisleri sevdiği bir öğretmenin dersinde başarılı olmak,onun cazibesine kapılmaktan oluşuyor ama sonra Strane bu durumu masumane ve normal göstererek Vanessa'ya temaslarda bulunmaya başlıyor. Vanessa'nın kendisine olan hayranlığını kullanıyor ve bunu kızın gözünde bir aşka benzetmeye çalışıyor. Kitap boyunca sık sık Vanessa'nın bir çocuk gibi görünmediğini ve bunun suç sayılmayacağını tekrarlıyor. Ona Nabokov'un meşhur kitabı Lolita'yı hediye ediyor ve bu tiksinilen çifti romantikleştiriyor. Tamamıyla manipüle ederek Vanessa'yı kandırıyor ve bu ilişkinin Vanesse'yı nasıl etkilediğini okuyoruz. Kesinlikle hiçbir sansürleme olmadan açık bir şekilde okuyoruz bu kitabı.
My Dark Vanessa
Çok zor bir kitap, travmatik. Pedofili problemine ışık tutmak için bu kadar seks sahnesine ihtiyaç var mıydı bilmiyorum, gençler umarım okumuyordur bu kitabı, büyükler için bile çok kötüydü
Kara Vanessa’mKate Elizabeth Russell · İthaki Yayınları · 2022158 okunma
Ah kara vanessam ah .. geçmişten günümüze kadar süre gelen en büyük toplumsal olaylardan bir tanesi maalesef kadına çocuğa yapılan cinsel şiddet suistmal taciz tecavüz vakaları sadece kadına indirgemek tabikide ayrımcılık olur erkeklere erkek çocuklarınada maalesef var . Kitapta vanessa daha reşit olmamış ve öğretmeni tarafından yıllar boyunca cinsel yönden suistimale uğramış ama bunu 30 lu yaşlarına gelene kadar asla kabul etmiyor ona göre 15 yaşında dolu dizgin aşk yaşadığını düşünüyor çünkü öğretmeni denen şerefsiz öyle bir manüpülatör ki vanessanın zayıf yanlarını kullanıyor özellikle arkadaşı olmayan yalnız içe kapanık kızları gözüne kestiriyor önce iyi bir öğretmen edası ile yaklaşıyor sonra dokunmalar başlıyor eğer karşısındaki kız tepki vermezse işi daha da ileri götürüyor kitabın her sayfasında sinir krizi geçiyorsunuz … yazarımızın ilk kitabı dili konuyu işleyişi şahane yıllara göre geçmiş ve geleceğe gidip geliyorsunuz vanessanın 15 den 30 yaşına kadar neler yaşadığı anlatılıyor olay örgüsü gerçekten birbiriyle bağlantılı gereksiz karakterlere yer verilmemiş baş karakterler olmak üzere yan karakterlerinde travmaları psikolojileri işlenmiş
Ben kitabı beğendim çok hızlı okunuyor dili de çok akıcı ..
keyifli okumalar herkese ..
Kara Vanessa’mKate Elizabeth Russell · İthaki Yayınları · 2022158 okunma
Bu kitap herkes tarafından sevilmez ve okuması da bazılarını rahatsız edebilir ama ben seven taraftayım. Çünkü Venessa'yı anlıyorum. O sevilmek, anlaşılmak ve takdir edilmek isterken karşılığında kendinden farklı şeyler isteyen biri var ve kendini bunun içinde buluyor. Kendince buna bir ad koyuyor çünkü tam tersini düşünse dağılacak. Sonuna doğru göz yaşlarıma hakim olamadım. Ama sonunu çok sevemedim ben daha net şeyler okumak isterdim onun dışında çok sevdim.
Kara Vanessa’mKate Elizabeth Russell · İthaki Yayınları · 2022158 okunma
“insanlar ister inansın ister inanamasın,gerçek bu.Bana doğru,ona doğru çekilmiştim ve ben var olmaması gereken tipte bir kızdım:Pedofili yolunda kendini incitmeye istekli bir kız.”
Evet bu sözler Kara Vanessa’nın sesi.
Kitabımız 32 yaşındaki Vanessa’nın sosyal medyada öğretmeni tarafından tacize uğrayan kızın(kızların)mesajlarını gizlice takip etmesiyle başlıyor.
Çünkü 15 yaşında aynı(manipülatif) öğretmeni tarafından cinsel tacize uğrayan ama 32 yaşına geldiğinde bile tacize uğradığını,kurban olduğunu
asla kabul etmeyen Vanessa’nın
düşüncelerini,yaşadıklarını geçmiş ve şimdiki zamanda okuyoruz.
Russell,kendinden büyüklerle ilişkiye giren çocukların kendi istekleri ile ilişki yaşadıklarını,daha doğrusu istemsiz geliştiğini ifade edip hukukun ve ahlakın kabul görmediği durumların doğru-yanlış mı diye sorgulanmasını istemiyor,ileriki yaşlarda yaşadığı travmaların neler getirdiğinle ilgilenmemizi,sorgulamamızı istiyor.
Evet kurgu bakımından olayları ele alış şekli ve psikolojik boyutunu gözler önüne serip gençlerimize örnek olarak yazmış olduğu aşikar.
Özellikle Kara Vanessa’yı lise öğrencilerinin okumasını isterim Çünkü bu tarz olaylar tüm dünyada yaşanıyor.Aşk sandıkları şeyin aslında aşk olmadığını bilmeleri gerekiyor.Sessiz kalanların,kafaları karışanların iç sesini okuyun…
Russell meşrulaştırılmış pedofiliyi “SUÇ’ efebofili ve gerontofiliyi normalleştirme olarak aktarması ve pornografik izlerin romantikmiş gibi işleniyor olması tüylerinizi diken diken ediyor…
Herkes tarafından edebi eser olan(bana göre asla değil)Vladimir Nabokov’un Lolita eserini başından sonuna kadar Vanessa ‘yı Doleres ile aynı minvalde olduğunu vurguluyor (ki)
benzerlikleri göz ardı edilemez…
Ayrıca Russell’in şöyle bir açıklaması var:
“Kitapta yaşananlar tamamen kurgudur, benim başıma böyle
Herhalde bundan iyisi Strane'in beni da manipüle ettiği bir metin olabilirdi. İstismarı en yaratıcı şekilde gösterdiğini düşünüyorum yazarın. Acayip teknikler denemiyor fakat çok yaratıcı yine de.
Yıl 2000. Vanessa, 15 yaşında bir lise öğrencisi. Burslu olarak Browick isimli elit bir yatılı okula gidiyor. İkinci senesinde ileri seviye Amerikan Edebiyatı dersi almaya başlıyor. Edebiyatta oldukça yetenekli, şiirler yazıyor. Arkadaşı yok, zaten herkesten farklı olduğuna ilişkin de bir inanış geliştirmiş. Farklı olmak, yüceltilmek, fark edilmek istiyor. Sonunda bir fark edeni çıkıyor. Maalesef.
Vanessa, Amerikan Edebiyatı hocası olan Strane ile yakınlaşıyor. Strane ona Lolita'yı okutuyor, saçlarına romantik yorumlar yapıyor, ona iyi geceler öpücüğü vermek istediğinden bahsediyor. Vanessa'nın içinde bir yer bu yaşadıklarını garipsese de fark edildiğini, ilgilenildiğini gören yanı bunları romantik buluyor. İkili, bir tarafın çocuk olduğu, yetişkin bir ilişkiye başlıyorlar, şayet buna bir ilişki diyebilirsek.
Yıl 2017. Vanessa, 32 yaşında bir kadın. Bir otelde resepsiyon görevlisi olarak çalışıyor. Browick lisesinden mezun bir kadının Facebook gönderisi ile hayatı altüst oluyor. Bu gönderide kadın, lisede Strane'in kendisini istismar ettiğini söylüyor. Kadın ve bir gazeteci Vanessa'ya ulaşıyor: Hikayeni anlat ki diğer mağdurlara yardımcı ol, diyorlar. Ama Vanessa ısrar ediyor: Ben istismar edilmedim, ben sevildim.
Asla ama asla romantizm katmayan, dürüst ve çarpıcı bir anlatım vardı. Strane'in her manipülasyonu ile ağzım açık kaldı. 15 yaşında bir kızın nasıl korktuğu, nasıl şaşırdığı ancak bu kadar gerçek anlatılabilirdi.
Romantik bir sonu olmamasını da sevdim. Me Too hareketine, ifşa hareketine yapılan iki farklı yorum vardı. İkisine de hak verdim. Mağdur psikolojisine
Kara Vanessa’mKate Elizabeth Russell · İthaki Yayınları · 2022158 okunma
Russell was raised in the town of Clifton, Maine, attending John Bapst Memorial High School in Bangor, Maine. She subsequently studied as an undergraduate at the University of Maine at Farmington, earning a B.F.A. in creative writing in 2006, and went on to earn an M.F.A. from Indiana University and a Ph.D. in creative writing from the University of Kansas.