Sen beni öldürcen mi çıldırtcan mı canım?
2022 26. kitabı
Okunma: 16 Ekim 2022 11:41
Daha önceden lisede okuduğum, yarım bıraktığım, ne konusunu ne de neden yarım bıraktığımı hatırlamadığım bir kitaptı Handan. Kitap çok güzel başlıyor. Kitaptaki karakterlerin birbirlerine yazdıkları mektupları okuyorsunuz. Bu yazım tarzıyla aslında kitaptaki birçok karakterin ruh dünyasını kendi ifadeleriyle anlamaya çalışıyor, gözlemliyorsunuz. Yazım çok akıcı ve başarılı. Yine yazarların yazar olduğu kitaplardan. İlk yarıda Handan güçlü, idealist, dönemindeki birçok kadından ayrılan bir portre olarak resmediliyor yazar tarafından. 'Evet dedim doğdu güneşim, 1900'lü yıllarda ezilip büzülmeyen, erkek karakter tarafından itilip kakılıp sonunda da ona kul köle olan bir kadın karakter yok bu kitapta bu dönem yazarları utanır mı? Hiç sanmıyorum.' Sonra muhtemelen 7'sinde ne ise 70'inde de o olacak olan ben, lise yıllarımda kitabı neden yarıda bıraktığım gerçeğiyle yüzleştim. Sevmiyorum, sevmeyeceğim. Kitabın sonunda bir Hacı Murat içine de bir Server koyunca yazılanların yanlış ama insani olduğu düşüncesini benimsemeyeceğim. Ben kendimi aykırı olarak görsem de bu Türk Edebiyatı'nı okuya okuya konfirmist olduğumu düşünmeye başladım gerçekten. Bir de yazıkmış Handan'a. Vah vah. Yazık ki ne yazık gerçekten. Sen git o kadar güçlü bir kadın karakter oluştur. Sonra onu kitaptaki en aşağılık duruma sok. O zaman şu çıkıyor ortaya, eşeğe altın semer vursan eşek yine eşektir. O zaman yazılan onca şey çöp oluyor. Hacı Murat'ın söylediklerinin aynası olmaktan ileri gidemiyorsun. Bak yine sinirleniyorum. Bu kitapta acıdığım tek karakter zavallı Neriman. Keşke Handan'ın kafasının içi Neriman kadar saman olsaydı da biraz onun kadar sadık olabilseydi kardeşim dediğine. Handan kitabının aynı zamanda otobiyografik özellikler taşımasından ötürü daha da sinirleniyorum. Yani kendi eşinin 2. bir kadınla evliliğini hazmedemeyip boşanan bir yazar nasıl oluyor da kitabında ideolojisiyle zirveye koyduğu yüce Handan'ı hem de kardeşi olan kadının kocasına reva görüyor. Peki o Refik Cemal. Boyun posun devrilsin emi. Gül gibi Neriman senin gibi maymuna bakmış sabah akşam namaz kılıp dua edeceğine, karın hamileyken ohhhh o kır senin bu tepe benim hoplaya hoplaya Handan'la oyun oynama derdine düşmüşsün. Bak Neriman da Server'le birlikte olup Refik Cemal'i boynuzlamazsa içim rahat etmez, hatta çocuk yapıp ismini de Refik Cemal koysunlar, bari öyle bir şeyler de okusaydım da, amaaan deseydim kimin eli kimin cebinde zaten boş ver kuzumm.
Roman
HandanHalide Edib Adıvar · Can Yayınları · 20197bin okunma