·332 syf.····Okunma: 04 Ekim 2021 15:54 "Belki de biraz geç rastladım sana
Ama her şey geç gelmiyor mu yurdumuza
1929 buhranı bile geç gelmemiş miydi
Eksikliğe mi alışmışız, mutsuzluğa mı yoksa
Bir ahırın içinde gezdirilmiş gül kokusu
Ağır uykusu aldatılımış olanın
Ve aldatanın delik deşik uykusu
Taşıttan indin, sonra da karşıya geçtin
Divan, Nazım Hikmet, İkinci Yeni
Kaç gündür adını düşünüyorum
Ne demiş uçurumda açan çiçek
Yurdumsun ey uçurum"
°
Herkese selamlar kitapsever dostlarım . Şiir okumalarına devam ediyor. Cemal Süreya'nın şiir kitaplarında sonlara geliyorum.
°
Cemal Süreya - Sevda Sözleri (Uçurumda Açan)
°
İlk baskısını 1984 yılında yapan Uçurumda Açan şiir kitabı oldukça ilginç geldi bana. Kitabın içinde 3 bölüm var ve otuz beş şiirden oluşmaktadır.
- Üzerinde Sevişmek
- Oteller Hanlar Hamamlar İçin Sürekli Şiir
- Taşıran Damla
Metin Celâl, "Cemal Süreya'nın Şiiri Sevda Sözleri" başlıklı yazısında, Cemal Süreya şiirini kendi gelişimi içinde kitap kitap değerlendirmeye girişirken öncelikle şairin düzyazılarına dikkat çeker ve düzyazıdaki verimliliğinin şiirleri üzerine konuşma noktasında bir "suskunluğa" yol açtığını belirtmiştir.
Genellikle bu kitabında dönemin politik olaylarını kaleme almış. İkinci bölümde ise Ankara üzerine şiirler yazmış. Özellikle kitaba ismini veren şiiri çok ünlü olmuştur.
Üzerinden Sevişmek" bölümünde aşk şiirleri varken "Oteller Hanlar Hamamlar İçin Sürekli Şiir" bölümündeyse roma rakamlarıyla altı şiir yer almaktadır. Süreya bu bölümdeki seriyi yirmi ila otuz ay sürdürmeyi plânlarken eşi Zühal Tekkanat'a yazdığı mektupta bu seriyle yazmadığı şiirleri telafi edeceğini söylemiştir ve bu serideki şiirler Süreya'nın Ankara anılarını ve izlenimlerini taşımaktadır. "Taşıran Damla" bölümündeyse portre şiirler ağırlıktadır.
Birazda daha farklı yönlerini ve daha çok politik şiirlerin yer aldığı bu kitabı Cemal Süreya'nın farklı yönünü bizlere gösteriyor.
Herkese mutlu, huzurlu, bolll kitaplı günler dilerim dostlarım .
#Alıntılar
Güzelsin sevgilim
Ama çok yakından!
Kim istemez mutlu olmayı
Mutsuzluğa da var mısın?
-Ağır ol Bay Düzyazı
Sen ancak uçağa binebilirsin!