Çok ilginç ve müthiş
2022 132. kitabı
Okunma: 17 Ekim 2022 00:00
Personel tam bir çağrışım harikası. Tanık beyanlarıyla ilerleyen kurguda, bütünlük parça parça oluşuyor ve bu süreçte günümüze dair birçok mesele zihne akın ediyor. Şiirsel, yalın bir anlatımla bu çağrışımları yapması etkileyici. Postmodern sanatla birlikte artık sanat eserinin bize duyguyu göstermek yerine zihnimizde oluşturduğu (çağrışım) görüşü kabul ediliyor. Personel de postmodern sanattan yola çıkarak yazılmış bir kurgu ve çağrışımları aracılığıyla eşsiz bir sanat eseri diyebiliriz. “Sanatçı Lea Guldditte Hastelund, sergisinin heykellerine ve evrenine dair Olga Ravn’dan bir kurgu yazmasını rica ediyor ve Personel bağımsız bir çalışma olarak enstelasyonun bir parçası oluyor.” Translate aracılığıyla Dancadan çevirdim:) Sergiden fotoğraflar paylaşımda. Yeni Avelina Lesper (sanat eleştirmeni) okudum, sergiye yorum yok:) instagram.com/p/Cj2zUxwKNqX/?... Gelecekte bir zamanda uzay gemisinde geçiyor. İnsan ve insansılardan oluşan mürettebat, keşif gezisine gittikleri bir gezegende nesneler buluyorlar. Sergide yer alan nesneler bunlar. Bu nesnelere temasla birlikte çalışanların davranışları değişmeye başlıyor ve komite bir soruşturma başlatıyor. Biz rastgele sıralanmış bu soruşturma kayıtlarını okuyoruz. Bazen sorgulanan kişinin insan mı insansı mı olduğu anlaşılmıyor. Ama genel olarak baktığımda insansılar oral dönem özellikleri gösteriyorlar, yazar da bunu nesneleri ağızlarına alma istemleriyle vurgulamış. Cinsiyet rolleri insanlarda daha belirgin. Kitabın adından da anlaşılacağı gibi günümüzün çalışan sorunları temel meselelerden biri. Çalışmak için yaşamak! Arkakapakta #geçkapitalizm etiketi yer alıyor, yeri gelmişken @canyayinlari nın bu etiketlerini çok seviyorum, okurlara daha derinlikli bakış açısı sunuyor. Geçkapitalizm kısaca postmodernizm ile birlikte kapitalizmin bitmediğini daha yoğun yaşandığını vurgulayan bir kavram. Zaten nesnelerle ilişki meta fetişizmine dönüyor ve geçkapitalizmin öne çıkan unsurlarından biri meta fetişizmi. Nesneler hayatımızı kolaylaştırması gerekirken varoluş amacımız oluyorlar. Son olarak, yaşam için yaşamdan vazgeçmek bence kitabın temel meselelerinden biri. @olgaravn Danca aslından #gülçakıroğlu çevirisi Dizi editörü @cemalpan1
PersonelOlga Ravn · Can Yayınları · 0156 okunma