Personel

Orijinal Adı:
De ansatte

2022 94. kitabı
Okunma: 23 Kasım 2022 07:37
Personel, Olga Ravn'ın Danimarka'da 2020'de yayımlanan, birçok dile çevrilen ve 2021 Uluslararası Booker Ödülü ile Ursula K. Le Guin Ödülü finalistleri arasında yer alan bilimkurgu romanı. Hikaye gelecekte, 22.yüzyılda Altı Bin uzay gemisinde geçiyor. Geminin mürettebatı insanlar ve insansılardan oluşuyor. İnsanlar ve insansılar. Doğmuş olanlar ve yaratılmış olanlar. Ölümlü olanlar ve ölümlü olmayanlar. Bu mürettebattan oluşan uzaygemisi dünyadan kilometrelerce uzakta bir gezegene keşif gezisine gidiyor. Geminin mürettebatı ve çalışanların yeni keşfettikleri gezegende buldukları nesnelerle duygusal ilişkiler kurması mürettebat üzerinde beklenmedik etkilere neden oluyor. O zamantek sadece çalışmakiçin yaratıldıklarını düşünenler ve bütün hayatı bundan ibaret zannedenler birden yaşamı, ölümü, aidiyeti ve ölümsüzlüğü sorgulamaya başlayınca olaylar kontrolden çıkarıyor. Ardından meydana gelen bu durumu soruşturmak üzere bir komite oluşturuluyor ve bu komite tüm mürettebatı sorguluyor. Bizde hikayeyi gemi mürettebatının "Tanık Beyanları" ndan okuyoruz kitap boyunca. Bu tanık beyanlarının bazıları mürettebattaki insanlara, bazıları ise insansılara ait. Altı Bin Uzay Gemisi işçilerin sadece yaşam alanları değil aynı zamanda tüm dünyaları. İşte ne zaman ki bu dünyadan başka bir dünya olduğunu fark ediyorlar işte o zaman sorgulama ve sisteme karşı gelmeler başlıyor. Kitabın orijinal baskısının altbaşlığı ‘22. yüzyılın işyeri romanı’ imiş. Ne yazık ki hikayeye konu olan ne basit bir çalışma hayatı ne de basit bir işyeri düzeni. Personel, hikayesi ile yakın gelecekteki dünyaya ilginç bir bakış açısı getiriyor. Bilimkurgu sevenler ve farklı bir şeyler okumak isteyenler için tavsiye olunur.
Çok ilginç ve müthiş
2022 132. kitabı
Okunma: 17 Ekim 2022 00:00
Personel tam bir çağrışım harikası. Tanık beyanlarıyla ilerleyen kurguda, bütünlük parça parça oluşuyor ve bu süreçte günümüze dair birçok mesele zihne akın ediyor. Şiirsel, yalın bir anlatımla bu çağrışımları yapması etkileyici. Postmodern sanatla birlikte artık sanat eserinin bize duyguyu göstermek yerine zihnimizde oluşturduğu (çağrışım) görüşü kabul ediliyor. Personel de postmodern sanattan yola çıkarak yazılmış bir kurgu ve çağrışımları aracılığıyla eşsiz bir sanat eseri diyebiliriz. “Sanatçı Lea Guldditte Hastelund, sergisinin heykellerine ve evrenine dair Olga Ravn’dan bir kurgu yazmasını rica ediyor ve Personel bağımsız bir çalışma olarak enstelasyonun bir parçası oluyor.” Translate aracılığıyla Dancadan çevirdim:) Sergiden fotoğraflar paylaşımda. Yeni Avelina Lesper (sanat eleştirmeni) okudum, sergiye yorum yok:) instagram.com/p/Cj2zUxwKNqX/?... Gelecekte bir zamanda uzay gemisinde geçiyor. İnsan ve insansılardan oluşan mürettebat, keşif gezisine gittikleri bir gezegende nesneler buluyorlar. Sergide yer alan nesneler bunlar. Bu nesnelere temasla birlikte çalışanların davranışları değişmeye başlıyor ve komite bir soruşturma başlatıyor. Biz rastgele sıralanmış bu soruşturma kayıtlarını okuyoruz. Bazen sorgulanan kişinin insan mı insansı mı olduğu anlaşılmıyor. Ama genel olarak baktığımda insansılar oral dönem özellikleri gösteriyorlar, yazar da bunu nesneleri ağızlarına alma istemleriyle vurgulamış. Cinsiyet rolleri insanlarda daha belirgin. Kitabın adından da anlaşılacağı gibi günümüzün çalışan sorunları temel meselelerden biri. Çalışmak için yaşamak! Arkakapakta #geçkapitalizm etiketi yer alıyor, yeri gelmişken @canyayinlari nın bu etiketlerini çok seviyorum, okurlara daha derinlikli bakış açısı sunuyor. Geçkapitalizm kısaca
2023 1. kitabı
Gelecek zamanda bir uzay gemisi hayal edin. İnsan ve insansı'ların yaşadığı bir uzay gemisi. Yaşam ve ölüm,dünya ve uzay,insan ve makinalar arasındaki ilişkiler üzerine yazılmış bir bilim kurgu romanı personel. Kitabın içeriği bu uzay gemisindeki tanıkların düşüncelerinden oluşuyor.Yaşadıkları ve gelecekte başlarına gelecekler üzerine şeylerden bahsediyorlar.İnsan olanların dünya daki misyonları ve insansıların bu uzay gemisinde yaşadıklarını okuyoruz. Kurgusal bir kitap olmasının yanında bazı taraflarını gerçeğe yakın bulabilirsiniz. Personel de bir ülke'den ,başka bir ülkeye gitmiyorsunuz yaşadığınız dünyadan çıkıp başka bir dünya ya uzaya yolculuk ediyorsunuz. ** Anlatım oldukça akıcı bir solukta okunulabilir bir kitap.Farklı dünyalara yolculuk etmeyi sevenlere tavsiye ederim.Ben okurken keyif aldım.
SorguladığımızHayatYaşamakÇalışmakÜzerine
·152 syf.·
2022 373. kitabı
Yakın ve uzak gelecek. Dünya'dan milyonlarca kilometre uzakta. Uzaygemisinin mürettebatı, doğmuşlardan ve yaratılmışlardan oluşur, yani insan ve insansılar, nekadar manidar bence, insan ve insansılar... Ölecek olanlar ve ölmeyecek olanlar. Gemi uzaktaki gezegenden bi dizi garip nesneyi aldığında, mürettebat kendilerini onlara derinden bağlı bulmaktalar ve hem insan hem de insansı çalışanlar kendilerini aynı şeylerin özlemini çekerken bulurlar: sıcaklık ve yakınlık. Geçen sevgililerle, sorgulamalarla, şimdi sadece hafızada kalan "Dünyamız". Yavaş yavaş, mürettebat üyeleri kendilerini yeni bir ışıkta görmeye başlar ve her çalışan, çalışmalarının eskisi gibi devam edip edemeyeceğini ve gerçekten hayatta olmanın ne anlama geldiğini kendilerine sormak zorunda kalır. """...Insanlar ve insansılar var. Doğmuş olanlar ve yaratılmış olanlar. Ölümlü olanlar ve ölümlü olmayanlar. Yok olacak olanlar ve yok olmayacak olanlar... """ Bir işyeri komisyonu tarafından derlenen bi dizi tanık ifadesiyle yapılandırılan kitap, ürpertici, gerçekçi ve heyecan verici acı söylemlerle dolu. Yaşamak ve çalışmak uzerine manidar cümleleriyle her anlamda insan olmanın ne demek olduğunu sorgularken, aynı zamanda iş ve üretkenlik mantığı tarafından yönetilen hayatın ne olduğunun eleştirisini sunuyor. İnsan ve insansı ekip üyeleri, bi dizi personel raporu ve notlarında günlük görevlerinden şikayet ediyor. Bir bilimkurgu yolculuktan, isyankar ve varoluşsal kabusa dönüşmenin hikâyesi olan "Personel" bu tarzda sevdiğim kitaplar arasında yerini aldı, dünyadaki ve hayattaki yerimizi sorgularken...
Hayat ve İnsan
Maalesef beğenmedim
2026 1. kitabı
Okunma: 02 Ocak 2026 11:24
Merhaba Sevgili Okurlar, 2021 Uluslararası Booker Ödülü finalistlerinden olan Personel'i Gül Çakıroğlu çevirisi ile okuyoruz. Ara ara yazım hataları vardı ve büyük bir anlatım bozukluğu ile karşılaştım ( Olumlu bir konuda sağlamak değil de neden olmak fiilini kullanmış çevirmen). Kitabı okumayı zorlaştıracak başka bir sorunla karşılaşmadım. Kitabın konusu aslında çok ilgi çekici. Bir uzay gemisi var ve bu uzay gemisine yeni keşfedilen bir gezegendeki bazı nesneler getiriliyor. Bu nesneler insanlarda ve insansılarda (insan benzeri robotlar) bazı ruhsal ve fiziksel değişikliklere sebep oluyor. Kitabın anlatım tarzını beğenmedim. Konusunda yazdığım değişimleri "Tanık Raporları" şeklinde okuyoruz ve kitapta genel anlamda bir aksiyon yok. Bu tarzda yazılmış bilimkurgu benim için yorucu olabiliyor ve benim kitaba ısınmamı da engelledi. Daha iyi bir anlatımla çok çok iyi olabilecek bir konu maalesef bu şekilde anlatılarak harcanmış gibi hissediyorum. Herkese iyi okumalar. Olga Ravn
2026 Okuma Raporları
2026 1. kitabı
Okunma: 06 Ocak 2026 10:43
Olga Ravn’ın “Personel” romanı, ilk bakışta bir uzay gemisinde geçen deneysel bir bilim kurgu gibi görünse de aslında geç kapitalizmin çalışma hayatına yönelik sert ama şiirsel bir alegori kuruyor. Romanın, 22. yüzyılda “Altı Bininci Gemi”de çalışan insan ve insansılardan alınmış ifade tutanakları şeklinde ilerlemesi, okuru hem anlatıdan hem de karakterlerden bilinçli olarak uzak tutuyor; bu da kitabın en tartışmalı tarafı. Roman, numaralandırılmış, kronolojik olmayan tanıklıklardan oluşuyor; bu yapı kurumsal dili ve geç kapitalist iş yeri kültürünü hicvediyor. Gemideki insanlar ve insansıların işlerine ve “insanlıklarına” dair sorgulamaları, günümüz emek rejiminin yabancılaştırıcı doğasına dair bir soruşturma olarak görülebilir. Romanı kişiyi melankolik bir ruh hâline sokan, şiirsel ve düşünsel bir bilim kurgu diye nitelendirmek de mümkün ; özellikle nesnelerin yarattığı tuhaf çekim, özlem ve kayıp duyguları övgüye değer. Buna karşılık, kitabın zayıf yönleri de var. Karakter derinliğinin sınırlı kalması mesela... Tanıklıkların kısa ve parçalı yapısı, okurun belirli karakterlerle bağ kurmasını zorlaştırıyor; bu da duygusal olarak mesafeli hâle getiriyor metni. Özellikle kitabın formuna hayranlık duymak mümkün olsa da olay örgüsünün gölgede kaldığını, metnin yoğun metaforik yapısının okuma deneyimini yer yer “yönsüz bir serbest düşüşe” çevirdiğini görmemek de mümkünsüz. Bence Personel, “hikâye anlatan roman” beklentisiyle değil, bir düşünce deneyi, hatta yazınsal bir “iş raporu” olarak okunduğunda çok daha güçlü sunabilir kendini. Ravn’ın asıl başarısı; insan/makine, özne/nesne ayrımlarını silikleştirirken okuru kendi çalışma hayatını, kurumsal dili ve üretkenlik takıntısını sorgulamaya zorlaması. Ancak bu başarı, klasik karakter gelişimi ve lineer olay örgüsü
2023 57. kitabı
Okunma: 24 Haziran 2023 08:26
Herkese merhaba Yakın gelecekteki dünyaya yönelik ilginç bir bakış açısıyla Personel kitabı, varoluş üzerine derin bir konu içeriyor. İnsanlarla, insansı makinelerin ilişkisi üzerinden insan olmanın, çalışmanın, aidiyetin anlamını bizlere sorgulatıyor. Aşırı iyiydi çok beğendiğimi söylemeden geçmek istemiyorum. Altı Bin adlı uzay gemisi bir felaket geçirmiş olan dünyadan yıllar önce ayrılmıştır. Yeni Keşif isimli bir gezegenden alınan taşlar ve nesneler hakkında 18 ay sürecek olan bir deney, personeli bir araya getirir. Personelden kasıt insanlar ve insansı makinelerden oluşan gemi mürettebatıdır. İsim yerine ardışık olmayan tanık sıra numarası ile beyanda bulunan personel nesnelere dair duygularını ve hislerini anlatır bizlere Deney için iki ayrı odaya yerleştirilen bu tanıklar iş verimini arttırmak İçin nesnelere dokunarak hisleriyle ve duygularıyla hareket ederek bir iş ortamı yaratırlar. İnsansı makineler İçinde bulundukları kategori nedeni ile insan olmaya özlem duyar, sevgi gibi duyguları tatmak isterler, insanlara imrenirler. İnsanlar ise büyük bir boşluk içindedirler. Kurdukları hayat, anıları, geride kalan sevdiklerinin görüntüleri kalplerinde derin boşluklar oluşturur İnsanlar insan olmanın sancısını çekerken, insansılar insan olmamanın öfkesi içindedirler. Yapay zeka ve robotların onları yaratan insanlara karşı isyanlarını farklı ilişkilerle ele almış olan roman sonunda bu deneyi yapan komite radikal bir karar alarak herkesi şaşırtır. Kesinlikle okunmalı, okuyucuyu şaşırtacak derecede güzel işlenmiş bir kitap Herkese keyifli okumalar dilerim
Bilim-Kurgu
2023 36. kitabı
Okunma: 09 Kasım 2023 00:00
‘’Geleceğe inanıyorum. Bence insan bir gelecek hayal etmeli ve onun içinde yaşamalı.’’ Yoksa yaşamanın ne anlamı kalır, değil mi? Personel, Altıbin isimli bir uzay gemisinde, gelecekte geçiyor. Bu uzay gemisi yeni bir gezegene keşif amacıyla gönderiliyor. Gemide insanlar ve insanlar tarafından üretilmiş olan ‘’insansı’’lar var. Birlikte çalışıyorlar. Bütün vakitlerini çalışarak geçiriyorlar. Bu yönden biraz köleye benziyorlar ve satır aralarındaki kapitalizm eleştirisini çok yerinde buldum. İnsanlar ve insansılar, yeni gezegendeki bilinmeyen ‘’nesneler’’i araştırıyorlar. Bu nesneler büyüklü küçüklü, şekilli şekilsiz, farklı özelliklere sahip. Fakat bu nesneler insanların ve insansıların duygu, düşüncelerini ve algılama biçimlerini etkilemeye ve onları değiştirmeye başlayınca, dünyadan bir komite bu olayı araştırmak için gemiye gönderiliyor. İşte bizim okuduğumuz da gemideki insan ve insansıların gemi ve nesneler hakkındaki tanık beyanları. Bu açıdan çok yaratıcı ve farklı bir metindi. Kitabı okurken ölümlülük, insanlık ve teknoloji, çalışma hayatı gibi konuları sorguluyorsunuz ve her şeyi tanık beyanlarından öğrendiğiniz için ipuçlarını takip ederek nasıl bir kurgusal evrenin içinde olduğunuzu çözmeye çalışıyorsunuz. Çoğu şey muğlaklığını koruyor ve bence kitabın büyük çoğunluğu karanlıkta kalıyor. Gerçekten uzun zamandır böylesine özgün bir bilim kurgu okumamıştım. Beni tatmin etti. İlk başta nesnelerin insan ve insansıları neden değiştirdiğini anlayamadım. Sonradan yazarın bu metinleri Lea Guldditte Hestelund’un bir sergisi için yazdığını, sonradan roman olarak yayınladığını öğrenince taşlar yerine oturdu. Kitaptaki gizemli nesnelerin insanları etkilemesi gibi sanat eserlerinin de bizi etkileyip değiştirmesine bir gönderme olarak yorumladım bu durumu. Bilim kurgu
Bilim-Kurgu
Puan vermedi·152 syf.·
2025 582. kitabı
Gelecekte bir zamanda, mürettebatı insan ve insansılardan oluşan bir uzaygemisi, dünyadan kilometrelerce uzaktaki bir gezegene keşif gezisine gönderilmiştir. Bir komite, 18 ay boyunca, mürettebat ve çalışanların gezegende bulunan nesnelerle kurdukları ilişkilerle ilgili bir soruşturma yürütür.. Çünkü gemideki steril ortam ve koşullardan oldukça farklı yapıları olan bu nesneler mürettebat üzerinde beklenmedik duyumsal etkiler yaratmaktadır. Her iki kesimin üyelerinde de yaşam, ölüm, ölümsüzlük ve aidiyet gibi konularda ciddi sorgulamalar başlayınca, olaylar yavaş yavaş kontrolden çıkar. "Personel, çalışma hayatına dair bir tür alegori olmasının yanı sıra varoluş üzerine derin bir tefekkür olarak da okunabilir. Danimarka'da 2020'de yayımlanan bu  roman birçok dile çevrildi ve 2021 Uluslararası Booker Ödülü ile Ursula K. Le Guin Ödülü finalistleri arasında yer aldı." Çok keyifli bir yolculuğun sonundayız Personel
Roman-Edebiyat
2023 5. kitabı
Okunma: 17 Ocak 2023 23:36
Herkese merhaba! Insan ve insansılardan oluşan bir mürettebat, bir uzay gemisi ve bir takım nesneler aracılığıyla yaşamak, yaşamın anlamı, ölüm, ölümsüzlük ve varlık bilincine dair çoklu ve katmanlı eksiltili söylemler ile oluşturulmuş bir kurgu ile karşı karşıyayız. Insanı insan yapan varlık bileşenlerini tez ve antitez üzerinden anlatan bir metin bu. Karşıtıyla varlığı anlatmak ve de anlamlandırmaya dair. Beş duyu... Duyumsama, hissetme, özümseme, fark etme, algılama, anlamlandırma, var olma... Beden ve varlık bilincinin iç içe geçmesi... Bu kitabı nasıl anlatacağımı oldukça uzun zamandır düşünüyorum. Ama bazen de bu kadar çok düşünmemek gerekiyor belki de. Bazen bazı kitapların sadece sayfalarını aralamak ve akışa kendimizi kaptırmak/kaptırabilmek aslında büyük bir serüven. Bu kitabı farklı bir yazım diliyle ve anlatıyla karşılaşmak isteyen herkese ve de bilimkurgu severlere kesinlikle tavsiye ediyorum. Kitaplarla kalın!
Edebiyat-Düşünce

Olga RavnYazar · 1 kitap
Olga Sofia Ravn, Danimarkalı bir şair ve romancıdır. Başlangıçta ilk romanı Celestine gibi eleştirmenler tarafından beğenilen şiir yayımladı. Ayrıca çevirmenlik yapıyor ve Politiken ve diğer birçok Danimarkalı yayın için edebiyat eleştirmeni olarak çalıştı.