2022 6. kitabı
Okunma: 21 Ekim 2022 00:32
Elif Şafak'ın daha önce "Aşk" adlı romanını okumuştum. Dili hoşuma gitmişti. Arkadaş tavsiyesiyle okuduğum ikinci kitabı bu oldu ve iyi ki okumuşum dedirten bir kitap oldu. Uzun süren hayatına mukabil ürettiği sayısız eserle Osmanlı'nın en görkemli zamanlarında Osmanlının en görkemli eserlerini meydana getiren Mimar Sinan ve Dört Kalfası. Bu kalfalardan biri de Beyaz fil Çotanın bakıcısı Filbaz Cihan. Filbaz Cihan ile birlikte Osmanlının alışılanın aksine sadece hareme değil Osmanlının sokak aralarına da ayna tutan bir eser. Üç padişaha (Kanuni Sultan Süleyman, Sarı Selim ve 3. Murad) baş mimarlık yapan Sinan'ın çıraklarıyla olan muhabbetine, ilişkisine tanıklık edeceğiniz bu eser gerçekle edebi kurguyu çok iyi sağlamış. Aynı zamanda o döneme eleştirel bir gözle baktırıyor. Halkın yeniliklere karşı olması, bilimsel araştırmaları dini kullanarak şeytan işi diye niteleyip engel olması, hayvanlara verilen değer ve benzeri bir çok olaya değinmekte. Yaani okurken hiç sıkılmadığım ve beni sürekli içine çeken bir kitap oldu. Tavsiye ederim :)
Edebiyat & Roman
Ustam ve BenElif Şafak · Doğan Kitap · 201314,3bin okunma