2022 26. kitabı
Etkisinden kolay kolay çıkamayacağım muhteşem bir yolculuk yaptım. İran’dan Van’a, Bulgaristan’dan İsviçre’ye uzanan her sayfası dolu dolu olan bir kitap Sürgün. Her türlü sürgüne tanık oldum. Sadece ülkeden ülkeye ya da şehirden şehire değil, kadınların önce baba evinde, sonra koca evinde hatta kendi içlerinde acıya sürgün edilmelerine tanık oldum. Amira, Tahran Üniversitesinde tarih öğretmenliği yapan güzel, bakımlı ve zengin bir ailenin kızıydı. Kadın özgürlüğünü ve haklarını savunan derneklerin kurulmasına öncü olmuş hatta etkinliklere konuşmacı olarak katılmış. Bu davranışlarından dolayı çok göze batan ve baştaki kişilerin huzursuz olmalarına sebep olacak ayaklanmalara önderlik etmiştir. Bu olaylar esnasında aşık olduğu Arash ile evlenmiş ama kısa bir süre sonra ailesinin karıştığı bir takım olaylardan ve gördüğü baskıdan dolayı ayrılmak zorunda kalmıştır. On dokuz yıl boyunca Arash’ın öğrenmesine izin verilmediği adı Sara olan bir kız çocuğu olmuş. Amira’nın yaşadıkları ve aşkı okuyanları derinden etkileyecek. Kitabın ana karakteri olan Sara, on dokuz yaşındayken ölüm emri çıktığı için ülkeden kaçmak zorunda kalır. Bu yolculukta ona yardım edenler, yaşadıkları, oradan oraya savrulması hepsini iliklerinize kadar hissedecek ve yaşıyor gibi okuyacaksınız.
SürgünMurat Durmaz · Lebis Yayınları · 202264 okunma