Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gönderi

200 syf.
8/10 puan verdi
·
10 günde okudu
Okunmalı, okutulmalı.
“Sokrates peygamber mi doğrusunu Allah bilir ama muvahhit( Tek tanrı inancı) olduğu kesin." İlahiyat profesörü Faruk Beşer'in Sokrates hakkında bir makalesinden bir alıntı yapmak istedim. Çünkü Sokrates'in felsefi yanıyla birlikte çok güçlü bir dini yanının olduğunu düşünüyorum. Sürekli iyiyi güzeli savunması, önemli olanın öbür dünya olduğunu belirtmesi, insanları tek tanrı inancına çağırması ve bu mücadelenin sonunda öldürülmesi ki şehit olmuş olabilir çünkü davası uğruna hayatını kaybedenler de şehit ünvanı alırlar. Kitap işte tam da bunları anlatıyor. 4 bölümden oluşuyor. 1. Bölüm: Euthyphron: Bu bölümde babasını işlediği bir suçtan dolayı mahkemeye vermek isteyen biriyle konuşmaları verilmiştir. Sokrates bu bölümde Sokratik diyologla Dindarlık ile ilgili karşısındaki kişiye sorular sorup cevaplar vermiştir.“Tanrılar bize bütün iyilikleri bağışlarken, bizim onlara verdiklerimizin yararı ne? Yoksa bu ticare ilişkide onlardan bütün iyilikleri alacak, ama onlara karşılığında hiçbir şey vermeyecek derecede üstün müyüz?" 2. Bölüm: Sokratesin Savunması: Suçlama şöyledir: ”Sokrates kentin inandığı tanrılara inanmadığı, yeni tanrılar icat ettiği ve gençleri yoldan çıkardığı için suçludur. Ölümle cezalandırılmalıdır." 3. Bölüm: Kriton: Kriton Sokratesin öğrencisidir ve onu hapishaneden kaçırmak için teklifte bulunmaktadır.Sokrates hapishaneden kaçmanın inandığı ahlak ölçülerine uymadığını belirterek Ahlak felsefesine dair yorumlar içeriyor. 4. Bölüm: Phadion : Bu bölümde Sokratesin son gününde öğrencileriyle Ruh/ beden üzerine yaptığı konuşmaları içeriyor. Sokratesin son dakikalarında bile insana iyiliği doğruyu anlatması bu dünyaya gerçekten hiç önem vermediğinin öbür dünyada iyilerle buluşmanın daha güzel olacağını söylemesinin tezahürüdür. Kitabı mutlaka tavsiye ederim. Sorgulama yeteneğini geliştirmek isteyen herkesin okuması gerektiğini düşünüyorum.
Sokrates'in Savunması
Sokrates'in SavunmasıPlaton (Eflatun) · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202052,6bin okunma
··
3.539 görüntüleme
Bünyamin Güller okurunun profil resmi
“Sorgulanmayan hayat yaşanmaya değmez.."
Sokrates
Sokrates
Ayşe Altuntaş okurunun profil resmi
Bence çok güzel bir inceleme olmuş. Sade ve anlaşılır. Elinize, emeğinize sağlık..👌
Eyyüp okurunun profil resmi
Bu kitabı okuyan birinin sokrates peygamber mi doğrusunu allah bilir demesi oldukça ilginç. Ben biliyorum değildi.!..sürekli tanrılardan zeustan bahseder durur kitapta. Ayrıca hiçbir peygamber kendi düşünce yöntemiyle insanların karşısına çıkmamıştır. İlahi emirleri olduğu gibi iletmişlerdir. Sokratesin felsefeci olduğunu bilmeyen yok siz peygamber mi doğrusunu allah bilir diyebiliyorsunuz. Abartmayın. Bir çok yerde saçma ve ütopiktir sokratesin felsefesi. Felsefe yönüyle değerlendirilirse bi şey diyeceğimiz yok.
Bünyamin Güller okurunun profil resmi
Kitapta Zeus'tan başka Tanrılardan da bahseder örneğin Hades. Ancak Sokrates'in tek tanrı inancına sahip olduğu görüş daha yaygındır.Kimsenin Sokratesin peygamber olduğunu söylemesi gibi bir durum yok sadece benzer veya aynı özellikleri taşıdığından ötürü “Acaba?" sorusu vardır. Ki bu konuda da kitap yahut çeşitli makaleler vardır.“ Tanrılardan Zeus'tan bahseder kitapta ben biliyorum peygamber değil ." yorumu biraz komik ve absürt kaçacaktır. Peygamberlerin kendi düşünce yöntemiyle insanların karşısına çıkmadığı düşüncesi ise çetrefillidir. Zira Allah peygamberlere mucize vermiştir. Sokrates'e de ikna kabiliyeti vermiş olabilir yahut kendi yöntemini. Bu tamamen faraza bir örnek olmasıyla birlikte peygamberlerin ilahi emirleri olduğu gibi ilettiği yargısı da yanlıştır.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.