2022 41. kitabı
kitabı okuyalı bayağı oluyor ama ilk beş incelemeyi gördüğümde insanların olan biteni anlamlandırmadan saçma sapan şeyler yazmış olduğunu gördüm. beni hayrete düşürdüğünden değil fakat ''kafka nasıl bu kadar ünlenmiş?'' diye başlayan bir inceleme bile gördüm. kitabın anlamlandırması zor olan bir kitap olduğunun farkındayım ama anlamlandırılmasının zor olması hiçbir şey anlatmadığı ya da boş ve saçma olduğu anlamına gelmiyor. kitap gayet metaforik bir anlatım izliyor ve ben okurken kendimden birçok parça bulmuştum, bazı cümlelerini oturup üzerine sayfalarca yazı yazılası türden buluyorum. örneğin benim elimdeki baskıda 57. sayfada bulunan '''gidebilirsin. tam da zayıf görünüyorsun diye senden şimdi gitmeni rica ediyorum, gecikirsen, daha sonra koşmak zorunda kalacaksın.''' kısmı ilk bakışta oldukça basit bir anlam ifade ediyormuş gibi görünse de üzerine düşünüldüğünde epey derin bir anlamı olduğunu düşünüyorum, gerçi ben okuduğum kişi kafka olduğu için aklıma hemen o derin anlam gelmişti. ben bu cümlelerle kafka'nın, bazı etkenlerden dolayı kişi ne kadar zayıf duruma düşerse düşsün, kenarda dinlenip bir şeylerin düzelmesini beklemekten ya da durumunun kötülüğünü kabullenerek kendine acıyıp ölümünü beklemesindense hayatın hızına ayak uydurmalıdır demek istediği kanısındayım çünkü beklediğimiz her an zaman geçiyor, kimseyi kenara ayırdığı yok ve bu yüzden de kişi ne kadar çok beklerse ilerde hayata yetişmek için o kadar çok koşacaktır demektir. bence bu kitabın edebi değerine katkı sağlayan bir unsur da böyle basit cümlelere çok şey sığdırılmış olunması. Franz Kafka
Bir Köpeğin AraştırmalarıFranz Kafka · Can Yayınları · 20192,541 okunma