Lemak’ın imgesel öykü evrenine kısa bir bakış
2022 13. kitabı
“Acılar coğrafyasının modern masalcısı” demişti Erkan Ak. Tam da o minvalde bir hikâyeci. Sonla ilişkili bir takım imgeler henüz kitabın ilk sayfasında bizi, yıkılmış bir duvarın arkasında kısık gözlerle izliyor gibi. Diğer eserlerinden bağımsız okunmaması, yazarla yeni tanışacak okurlar için faydalı bir tavsiye olur. Hayali Arkanya’nın sokakları bu küçük hikâyelerde bir hayalet gibi gezinirken kahramanımız Lemak, bazen bir anlatıcı, bazen bir dinleyici olarak karşımıza çıkıyor. Hikâyeler arasında tematik bağ olduğundan sıralanışı bozmadan okumak önemli bir adım olacaktır. Kahramanımız Lemak, yazarın düş gücü konumunda. Çocukluğunun, hayallerinin bir bir yansıtıldığı öykülerde bir nevi yazarın kendi otobiyografik anlatımına şahit oluyoruz. Şimdi biraz Arkanya’nın bağlamını, onun yarattığı sahiden*liğini konuşalım. Mekân yaratımı konusuda başta Gaston Bachelard olmak üzere birçok filozof bir şeyler karalamıştı. Dünya üstünde mekan yaratımında ehl olan birçok meslek grubu mekanı tanımladı, sınırını çizdi, yarattı; fakat mekanının yaratımından çok onu bir karakter gibi insanların için salan hep edebiyatçılar oldu. İşte bir mekanın insana dönüşümü de Kemal Varol’un bu eserinde sahiden şekilleniyor. Gaston Bachelard’ın ifadesiyle: “Bir daha hiç bulmamak üzere yitirdiğimiz evlerin içimizde yaşadığını şairler bize o kadar güçlü biçimde kanıtlar ki!” İşte bu kanıt durumu da Arkanya’yla çok güçlü bir biçimde karşımıza çıkıyor. Öyle ki sadece bir kahram olmaktan öteye bizi saran, sarmalayan, koruyan bir güce de dönüşüyor. Sözgelimi, kışın soğuk ve acımasız zorluğuyla karşılaşınca insan, evin içtenlik değerinin farkına varabiliyor. Bu farkındalık sorasında artık “ev” koruyucu bir sarılmışlıkla dışarıdaki her şeyi unutturmayı sağlamış oluyor. İşte Arkanya, böyle bir yer. Dışarıdaki saldırılara karşı girişilmiş bir muhayyel mekân. Eserde mekân çoğu zaman tanıdık bir yüze dönüşüyor, bu da metinselarasılık kavramın eserde cömertçe kullanıldığını gösteriyor.
İnceleme
Sahiden HikâyeKemal Varol · İletişim Yayıncılık · 2017940 okunma