Nurlu Medine'den Hatıralar - Derviş Ahmed Peşkârî
2022 90. kitabı
Okunma: 28 Aralık 2022 10:24
Geçenlerde yolumuz yine Aziz Mahmud Hüdayi'ye düştü. Bir arkadaşlar beraber Türbe'nin üst kapısının hemen yanındaki Erkam Yayınlarına uğradık. Kitapçıları ve kitapları ziyaret etmeyi her kitap tutkunu gibi ben de severim. Pek de büyük olmayan kitapçıyı adımlarken bu kitapla karşılaştım. Umreye gidenler bilirler Umre'ye gidilir, Medine'ye aşık olunur ve dönülür. Bu sebeple artık Medine ismi başka mana ifade eder. Bir yerde Medine yazıyorsa ilgi çeker. Benim de çekti. Küçük kitap yolda sağda solda yavaş yavaş bitiririm. Hürmetsizlik olacak diye galiba mevla yolda okuyabilmeyi nasip etmedi. Oturarak okudum. Merhum Tahir Büyükkörükçü Hocamızın da dediği gibi "ve hakeza ve hakeza..." bu mevzu uzar gider. Biz kitaba geçelim... Kitabın baskısı 1898'e dayanıyor diyerek başlayalım... 78 sayfalık bir kitaptan ne çıkar ki demeliyiz belki de. Aşk ile yazılmışsa aşk çıkar. Yazar Derviş Ahmed Peşkârî Koca Mustafa Paşa Ser-zâkirânı yani zâkirânın başı, yani kitap aşık bir adamın elinden çıkmış denilebilir. Bunu kitabı okurken de fark ediyorsunuz zaten "Allah cümlemizin kalbinde aşk-ı Muhammedî'yi ziyadeleştirsin, âmin" sözleri gibi hazretin dilinden dua düşmüyor... Mescid-i Nebi'nin kaç kapısı var, isimleri ne? Mescid-i Nebi'de kaç mihrab var, isimleri ne? Süleyman Mihrabını duymuş muydunuz? Hücre-i Saadet'in kaç kapısı var, isimleri ne? Hücre-i Saadet'in temizliği ne sıklıkta ve nasıl yapılır? Medine-i Münevvere'de özel geceler nasıl geçiyor? Sabah namazları ve teravih namazları nasıl kılınıyor? Peygamber Efendimiz'in (sallallahu aleyhi ve sellem) huzurunda borcunu arz etmeyi veya borcunu arz etmekten geri duranların ahvallerini duydunuz mu? Baki mezarlığında kimlerin medfun olduğunu, cenazelerin ve cumaların Medine'de nasıl kılındığını duymuş muydunuz? "Medine dilencisi" tabirini duymuştunuz değil mi, bir daha düşünün bakalım bu tabiri... Ben de duymamıştım. Kitabı okurken kitabın konusundan mıdır yoksa yazarın haleti ruhiyesi ile yazmasından mıdır bilmem ama kalbe bir şeyler akıyor vesselam... Bir de alırken 1898'de pek kimsenin tanımadığı bir zâtın kitabını Erkam yayınları neden basar diye düşündüm. Sonra kendimce iki cevap buldum. Bildiğiniz gibi Erkam Yayınları Osman Nuri Topbaş Efendi'nin cemaatine bağlıdır. Bu cemaatin büyüklerinden biri olan merhum Mahmud Sami Ramazanoğlu Hazretleri Medine-i Münevvere'yi çok severdi ve oraya defn edilmek isterdi ve oraya defnedildi. O sebepten dolayı Medine'ye hem peygamberin (sallallahu aleyhi ve sellem) beldesi olması sebebiyle değer veriyorlar hem de şeyh efendinin kabrinin orada olması sebebiyle. İkinici olarak ise Osman Nuri Topbaş Efendi'nin Medine'ye karşı aşırı muhabbeti olduğunu duymuştum. O sebeple bu kitap basılmış olabilir. Kitabın yazarı 78 sayfalık bu risalede, Allah sizi de Medine-i Münevvere'ye ulaştırsın diye bol bol dua ediyor. Allah bu yazıyı okuyanları da oraya ulaştırsın. "Muhabbette yakınlık ve uzaklık yoktur. Kişi, kimi severse onunla haşrolunur. Kimde ki aşkın nişanı vardır, sonunda onu mâşûkuna kavuşturur. Cenâb-ı Mevlâ kalbimizde Rasûlullah aşkını ziyadeleştirip, ölümden önce müşâhedesiyle, ölümden sonra vuslat-ı civârıyla şereflendirsin. Âmîn, yâ Rabbe'l-Alemîn... Bütün alıntılar için: #185130399
Din
Nurlu Medine'den HatıralarDerviş Ahmed Peşkari · Erkam Yayınları · 200811 okunma