Büyük bir hakikat için küçük hakikatleri feda etmek
2022 16. kitabı
Okunma: 03 Kasım 2022 19:20
Kürk Mantolu Madonna'yı üniversite dönemimde okuduğumda elimden bırakamamıştım. Bu yüzden Sabahattin Ali'nin kitaplarını, okumadığım hikaye kitaplarıyla birlikte tekrar okumaya karar verdiğimde benzer bir etki yaratacağını düşündüm. Roman ikinci okuyuşumda hatırladığım kadar etkileyici gelmese de önceki okuyuşumda fark etmediğim incelikleri olduğunu söyleyebilirim. Daha çok toplumsal konular çerçevesinde kitaplar yazmış Sabahattin Ali'nin eserleri arasında Kürk Mantolu Madonna istisnai bir yere sahip. Toplumsal sorunlardan yer yer bahsedilse de romanın ana teması Raif Efendi'nin iç dünyası ve Maria Puder ile yaşadığı aşktır. Roman boyunca toplumsal eleştiriler hiçbir zaman bireysel sorunların önüne geçmiyor. İsimsiz bir anlatıcının iş bulma hikayesiyle başlayan kitap elli sayfadan sonra neredeyse tamamen Raif Efendi'nin on yıl önce Berlin'de geçirdiği döneme odaklanıyor. Bu aşk hikayesini farklı yapan unsur bence Raif ve Maria'nın karakterlerinde kendini gösteriyor. Başta içine kapanık ve silik bir karakter olarak görünen Raif, romanın farklı yerlerinde Maria tarafından bir çocuğa veya kadına benzetiliyor. Tam da bu yüzden onun zıddı olarak güçlü ve ödünsüz bir kadın olarak kurgulanan Maria ona ilgi duyuyor. İki karakterin konuşmalarında aşk ve kadın erkek ilişkileri hakkında yaşadıkları döneme göre alışılmışın dışında bakış açılarını görüyoruz. Raif ve Maria'nın aşkı okuru aşkın doğası hakkında düşündürüyor. Yaşamınızın farklı dönemlerinde farklı etkiler bırakan bir kitap.
Edebiyat & Roman
Kürk Mantolu MadonnaSabahattin Ali · Can Yayınları · 2019376,5bin okunma