Etimoloji bir kelimenin hangi dilde ortaya çıktığı, nasıl ve ne zaman ortaya çıktığı ve zaman içinde ne gibi değişimler geçirerek devam ettiği hakkında inceleme yapan bilim dalıdır. Kitap bir çok kelimenin bilimsel makale şeklindeki incelemesinden çok bunun toplumunda anlayabileceği bir biçimde hikayeleştirilerek ve müzik, şiir, romanlardan yapılan alıntılarla zenginleştirilerek önümüze sunuluyor.
Etimolojiye sığ bir bakış açısıyla bakıldığında çok önemsiz bir şey olarak görülebiliyor ve insanlarda doğal olarak ilgi göstermiyorlar. Lakin, biliyoruz insan dil ile düşünebiliyor. Hatta, felsefe kelimelerle yapılan bir oyun gibidir. Kelimelerin toplum nazarındaki anlam ve dönüşümleri ise bize çok fazla bilgi verebiliyor ve bunlara kazandırılan anlam, yeni kapılar açabiliyor. Ve bir çok farklı fikir çıkmasına sebep veriyor. Felsefe ve düşünme açısından vazgeçilmez oluşu filozofların çok fazla dil bilmelerinden ve dildeki kelimelerin manalarını tam anlamıyla anlamalarından ve buradan çıkarabildikleri ilginç yorumlardan da anlayabiliyoruz. Örneğin kitabın ilk maddesi olan Peygamberdevesinin etimolojisinden bahsedelim. Tarihte ilk ismi MÖ 2300 de "buru.En.ME.LI" şeklinde kaydedilmiş ve kahin anlamı taşıyor. Bunun gibi bir çok kültürde mistik ve doğaüstü manalara gelen anlamlarda isimler kullanılmış. Genelde tanrısal bir mana taşıyor bu isimler. Tabi çiftleşme esnasında dişinin erkeğin kafasını koparması onun şeytani olarak görülmesine de yol açmış. Kitap da daha detaylı olarak hangi kültürde ne olarak yazdığı yazıyor. Türk edebiyatından da Adalet Ağaoğlunun hem kutsanmış ve hem lanetlenmiş bir hayvan olarak Peygamberdevesi kadınla özdeşleştirilmiş olmasından bunun yanı sıra üçgen kafası ve pörtlek gözleriyle uzaylı figürüne ilham vermesinden de bahsedilmiş. Şimdi, tüm bunları