·96 syf.····Okunma: 07 Kasım 2022 00:00 Asa, eşinin tayini ile birlikte işini bırakır. Birlikte taşraya-eşinin ailesinin boş olan evine taşınırlar. Her şey yolunda görünmektedir, kira ödemedikleri için maddi olarak da daha rahattırlar hatta.. Ama bir gün Asa’nın bir çukura düşmesiyle düzenlerinde gözle görülmese de hissedilen değişiklikler başlar..
Tersine ve günümüz Alice hikayesi diyebiliriz Çukur için. Hiroko Oyamada kitabın başından itibaren diken üstünde tuttu beni, bir şey bekliyordum ama ne beklediğimi de bilmiyordum. Sonra beklediğim şeyin aslında tam da bu olduğunu anladım: ‘aynılaşmak’, ‘benzer olmanın bir olmaya dönüşü’.
Kitap sona erdiğinde bir yanım aslında ne okuduğundan emin değilken; diğer yanım Asa’yı çok iyi özümsedi. Çünkü dertleri ve çekinceleri ortaktı benimle.
1983 doğumlu Hiroko Oyamada’nın seçtiği dil de yakındı bana. Gerçekliğin gerçek olamayacak şeylerle anlatılması da.
Kısa, farklı ve akılda kalıcı bir eser arayışında iseniz Çukur’a bir şans verin derim.
Kapakta Ayşegül Karakaş’ın Sınır isimli resmi yer alırken; çeviride pek sevdiğim usta isim Hüseyin Can Erkin yer alıyor ~