Olgunluk isteyen kitap
2022 50. kitabı
Okunma: 03 Kasım 2022 23:10
Yazarın olgunluk çağının en değerli kitabı olması, kitaba başlamadan önce çok büyük bir ipucu veriyor aslında. Önce büyümelisin diyor yazar bizlere. Çünkü bu kitabı okumanın, bitirebilmenin ve anlamanın bir yaşı var. Aşk klasiği diye bakmak ve bu düşünceyle başlamak kitabı yarıda bıraktırır. Çünkü Vadideki Zambak ilk olarak; buhran ve acı konuları var. Bir çocuğun kardeşlerinden ayrıştırılıp, sevgiden yoksun, çileli hayatı… Ben daha kitabın çeyreğine gelmeden bu ağır yaşam sebebiyle yarım bıraktım. (Lise dönemine denk geliyor.) Birkaç yıl sonra tekrar başladım fakat değişen tek şey biraz daha ilerlemiş olmam oldu. Bu sefer tekrar başlamadan önce; kitap hakkındaki incelemeleri ve kitabın alıntılarını gözden geçirdim. Nihayet kitabı ilk aldığım günden yedi yıl sonra kitaba üçüncü kez (bitirme ümidiyle) başladım ve bu sefer kitabı bitirmem dört günü aşmadı. Kitabın içeriği hakkında bir şeyler söylemem gerekirse; özlem duyulan anne sevgisini, ilahi boyuta taşıyan Felix ve bu sevgiyi masum ve çekimser karşılayan Henriette kitabın en belirgin iki karakteriydi. Ayrıca dünyevi sevginin adı Arabelle oldu. Natalie ise sevdiği adamın iyiliği için vazgeçeçek kadar fedakar kadın.
Vadideki ZambakHonore de Balzac · Sosyal Yayınları · 200252,9bin okunma