·136 syf.····Okunma: 18 Kasım 2022 13:03 Öyle etkileyici, öyle hayattan bir hikaye ki anlatılan. Bir kırgız köyünde, savaş sebebiyle köyde bulunan tüm erkeklerÖyle etkileyici, öyle hayattan bir hikaye ki anlatılan. Bir kırgız köyünde, savaş sebebiyle köyde bulunan tüm erkekler savaşa çağrılır. Köy ahalisi geçimini kolhozlar da çalışarak sağlarken bu savaş geçim zorluğuna, sefalete, açlığa sebep olur. Cepheden gelen acı haberler ise bu durumu daha vahim bir hale çevirir.
Başkarakter Tolganay, üç oğlu ve eşini savaşta kaybeder. Kızı gibi gördüğü gelini Aliman'ı kollarında can verir. Tolganay, bu acılı yaşam öyküsü hem onlara geçim olan hem yuva olan toprağa; "Toprak Ana" ya anlatır. Biz okuyucular ise bu ütopik diyaloğa derin bir anlam yükleyerek hikayeyi anlamaya çabalıyoruz.
Cengiz Aytmatov kaleminin akıcılığı beni her zaman mest etmiştir. Çok küçük yaşlarda tanıştığım bu üslup, eserde de bana hiç yabancı gelmedi. Kimi zaman bir umutla tebessüm ettiğim kimi zaman gözlerim dolu okuduğum bir eser oldu. Gencecik bir gelin olan ve daha hayatının en özel, en güzel yıllarını savaşa kurban eden Aliman'ın öyküsüne ayrı üzüldüm. Onca kasabalını geçim yükünü üstlenen ve yürek acılarına rağmen çevresine, gelinine ve en çok toprağına sahip çıkan Tolganay ana bu kitabın tacı olarak nitelenir. Cengiz Aytmatov tek kelime ile savaşın zulmetine sebep olduğu acı ve gözyaşlarını öğütvari bir üslup ile anlatmış. Kesinlikle okumalısınız diyebileceğim bir kitap. savaşa çağrılır. Köy ahalisi geçimini kolhozlar da çalışarak sağlarken bu savaş geçim zorluğuna, sefalete, açlığa sebep olur. Cepheden gelen acı haberler ise bu durumu daha vahim bir hale çevirir.