2022 36. kitabı
Okunma: 22 Kasım 2022 01:26
Acımak kitabını lisede hocamız ödev verdiği için okumuştum. Aklımda sadece Zehra' nın acımasızlığı ve babasının çaresizliği kalmıştı. Okuma grubunda seçildiği için ikinci kez okumaya karar verdim. Reşat Nuri Güntekin ' nin Çalıkuşu romanı gibi bu kitapta tek solukta bittii. Yazarın kitaplarında kullandığı dil şuan kullandığımız dilinden biraz farklı,eski Türkçe kelimeleri sıkça kullanmış ve bilmeyen okurlar için kitabın arkasına on sayfa kadar sözlük eklemiş. Kitap genel itibariyle hikaye gibiydi. Zehra'nın hayatını daha doğrusu babasının hayatının Zehra üzerindeki etkilerini okuduğumuz bu kitap oldukça akıcıydı. Kitabın ilk kısımlarında Zehra'nın gözünden babasını okuyup , babasının aile için faydası olmayan ablası, annesi ve anneannesinin ölümden sorumlu olduğunu, ayyaş bir adam olup ömrü boyu annesine çile çektirmiş bir adam olarak okusak da aslında öyle olmadığını, babasının ölüm döşeğinde olduğu ve son kez onu görmek için çağırdığı evde babasının cenazesinde Zehra'nın babasının hatıra defterine yazdıklarıyla okunduktan sonra görüyoruz. Kitap burdan sonra Zehra'nın babası Mürşit Efendi'nin hayatından kesitler sunuyor ve Zehra'nın yanıldığını görüyoruz hatta bir yerde Zehra babamda benim gibi düşünüyor sadece kalıtım olarak değil düşüncelerim de mi doğuştan geliyor diye düşüyor. Sonuca gelecek olursak Zehra hayatı boyunca duygusuz yaşayıp babasını suçlarken aslında öyle olmadığını görüyor. Tüm hayatı önyargıları, gururu ve acımasızlığıyla geçiyor. Öğretmenlik yaptığı yerde çok sevilmesine rağmen acımasız olduğunu ve yanlışa tahammül edemediğini görüyoruz.Babasından sonra acımasızlığının törpülendiği yazsa da bu kısımda kitap bitiyordu. Zehra'nın babasının vefatından sonrasının da olmasını isterdim. Film gibi olan bu kitabı okumanızı tavsiye ederim. Keyifli okumalar..
1K
AcımakReşat Nuri Güntekin · İnkılâp Kitabevi · 202151,6bin okunma