Mai ve Siyah
2022 104. kitabı
Merhabalar Bugün Servet-i Fünun edebiyatının en büyük nesir ustası kabul edilen Halit Ziya Uşaklıgil'in "Mai ve Siyah" adlı kitabıyla geldim. Halit Ziya, 1866'da İstanbul'da doğdu. Uşakizade ailesine mensup olan yazar, Arapça, Farsça ve Fransızca dersleri aldı. Mechitariste'de okurken yazı hayatı başladı. İlk yazısı 15 yaşında yayımlandı. Okul bitince şair Tevfik Nevzat'la Nevruz adlı dergiyi çıkardı. Sonrasında Hikmet gazetesini çıkardı. Fransızca öğretmenliği, çevirmenlik gibi işler yaptı. II. Meşrutiyet'in ilanıyla Reji İdaresi'nde reji komiserliğine getirildi. 1909'da V. Mehmed'in mabeyn başkâtipliğine atandı. Darülfünun'da estetik ve Batı edebiyatı dersleri verdi. Almanya, Romanya ve Fransa gibi ülkelere siyasi görevlerle gitti. Bu sırada yazarlığını da ilerletti. Edebiyat-ı Cedide topluluğuna 1896'da katıldı. Servet-i Fünun'da kendisine büyük şöhret kazandıran eserlerini tefrika etti. İlk büyük romanı olan Mai ve Siyah büyük ses getirdi. Ardından Aşk-ı Memnu ve Kırık Hayatlar geldi. Yazarımız 1945'te İstanbul'da vefat etti. ************************** Gelelim kitabımıza Halit Ziya, Mai ve Siyah'ı 1897'de Servet-i Fünun'da tefrika etti. Bu eser, onu Edebiyat-ı Cedide'nin en önemli romancısı yaptı. Roman aslında bir nevi Edebiyat-ı Cedide topluluğunun beyannamesi gibi. Kahramanımız Ahmet Cemil'in gözünden dönemin basın dünyasını, Edebiyat-ı Cedide'nin dünyaya bakış açısını yansıtan bir eser Mai ve Siyah. Arka planda ise onun acıklı aşk hikayesini okuyoruz bir yandan. Mai, Arapça bir kelime olup Mavi anlamına gelir. Ben romanın başındaki mavi gece ile sondaki siyah gece tasvirlerine bayıldım. İlk Türk kadın ressamlarımızdan Mihri Müşfik Hanım'ın, bu romandan esinlenerek yaptığı düşünülen bir kadın portresi de var. Bu seride on numaraya geldik. Okuduğumuz kitaplar arasında en derinliği olan kitaptı diyebilirim. Karakter tahlilleri açısından yer yer Zweig tadı aldım. Eğer siz de Türk Klasikleri'ni okumayı seviyorsanız, bu kitabı öneririm. Sanatla,kitapla ve sevgiyle kalın
Roman
Mai ve SiyahHalid Ziya Uşaklıgil · İş Bankası Kültür Yayınları · 202434,7bin okunma