Seçme Şiirler
2021 151. kitabı
Okunma: 29 Ocak 2021 10:14
Merhabalar, bugün modern Amerikan şiirinin "ana" ustalarından biri olarak anılan Emily Elizabeth Dickinson'ın "Seçme Şiirler" adlı kitabıyla geldim. Bu kitabı sömestr tatilinde Ankara'dan almış ve kısa sürede okumuştum. Emily Dickinson, 1830'da Amerika'nın Massachusetts eyaletinin Amherst kasabasında doğdu. Dedesi Amherst Akademisi'nin kurucusu, babası ünlü bir avukattır. Annesi ise çok iyi bir aşçıdır. Hayatı boyunca 1789 şiir yazmış olan şair, bunların sadece yedisini yayınlatmış ve son yirmi beş yılını aile çevresinin dışına çıkmayacak denli içe kapalı geçirmiş bir insandır. Hayatı boyunca hiç evlenmemiş olan Dickinson, ilk şiirlerini yazmaya başladığında hiç eğitim almamıştı. O zamanlar daha çok Bronte kardeşler gibi yazarlarla ilgileniyordu. İncil'i inceledi ve dinsel formları pek çok şiirinde kullandı. Yaşamı boyu ona esin kaynağı olan ve öğretmenlik yapanlar genelde erkeklerdi. Babasının yanında çalışan bir avukat olan Benjamin Newton'ın, Emily'nin yazınsal duyarlılığının gelişmesine katkıları olmuştur. Aynı şekilde evli bir din adamı olan Charles Wadsworth'ün de şairin dış dünyayla ilişkisinin artmasına katkıları olmuştur. Bazı yazılarından ona karşı platonik duygular beslediği anlaşılmaktadır. 1862'den itibaren evine kapanıp adeta bir inziva hayatı yaşamıştır.1886'da öldüğünde, kardeşi odasında 1789 adet şiirini bulmuştur. 1890'a kadar şiirlerinin neredeyse tamamı yayımlanmıştır. ************************* Gelelim kitabımıza:) Kitabın sağ tarafında şairin Türkçe'ye çevrilmiş dizeleri yer alırken, sol tarafta da İngilizce orijinalleri var. Şiir çevirisi yapmak zor iştir ama kitabın çevirisini yapan Selahattin Özpalabıyıklar bu işin altından başarıyla kalkmış. Seçme Şiirler'de en tanınmış en tipik en karakteristik Dickinson şiirlerinin pek çoğu bulunuyor. Bu açıdan okuyucu şairin üslubu hakkında genel bir kanıya varacaktır diye düşünüyorum. Kısa ve simgeye dayalı şiirler yazan Dickinson, şiirlerinde hiç kavuşamadığı sevgilisine yazıyor. Eğer siz de benim gibi şiir okumayı seviyor ve Emily Dickinson'ın kalemini merak ediyorsanız bu kitabı okumanızı öneririm. Şiirle ve sevgiyle kalın dostlar.
Şiir
Seçme ŞiirlerEmily Dickinson · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20222,228 okunma