Puan vermedi·160 syf.····Okunma: 13 Kasım 2022 00:00 Zülfü livanelinin okuduğum ilk kitabıydı. Kitabın özeti kısaca şöyledir; İstanbulda gazetecilik yapan İbrahim bir sabah iş yerinde Amerika'da işlenen bir cinayette ölen kişinin yıllardır görüşmediği çocukluk arkadaşı Hüseyin olduğunu öğrenir. Cinayetin içyüzünü öğrenmek için çocukluğunu geçirdiği Mardin'e gider ve Hüseyin'in hayat hikayesini araştırmaya başlar. Bu araştırma sonucunda ise İbrahim artık Hüseyin gibi düşünmekte ve davranmaktadır. Hüseyinin hikayesi ile İbrahimin içine bir huzursuzluk çöker. Yani kitap ismini bu huzursuzluk duygusundan alıyor. Nitekim kitaptaki hikayenin insanın ruhunu sıkan, insanı huzursuz eden bir tarafı da var.
. Ama kitabın ismi alakasız olmamakla birlikte basit bir isim olmuş. Kitap isminin, kitabı okurken hissedilen duyguyla adlandırılması çok basit kalmış. Diğer taraftan son bölümlerde hikayenin gün yüzüne çıktığı sayfaların okunuşu güzeldi. Türkiye sınırında kurulan çadır kentlere yerleştirilen yezidi ailelerin IŞID denen dinsiz ve soysuz gruplar tarafından uğradıkları işkenceler insanı derin bir üzüntüye sürüklüyor. zavallı çocuk yaştaki kızlarında dahil yezidi kadınların ve o coğrafyadaki kadınların yaşadıklarını okuyunca tüylerim diken diken oldu. Kızlardan biri intihar ettiğinde dilinden dökülen son cümle çok derindi. BEN BİR İNSANDIM diyor. Aynı şekilde Amerikada antiislam taraftarı bir dinsizin elimden defalarca bıçaklanarak ölen iyi kalpli Hüseyininde son sözü ben bir insandım oluyor. Yani mekan değişiyor, insanlar değişiyor ama acılar değişmiyor. Karşısındakinin bir insan olduğunu unutan ve binbir türlü işkence yapan insanı acaba hangi musalla taşı temizleyecek. Son olarak gazeteci İbrahimin yezidilerden olan Meleknaza olan tutumu, onunla olmak istemesi biraz basit kaçmış bence. Hüseyinin taklidi olmuş yani.
Vu kitaptan yüksek bir beklenti içerisine girmeyin derim. incir kuşlarını okuyanınız varsa oradaki insanın yaşadığı zulmü, katlıyamı, acıyı okuduktan sonra bu kitap kat kat basit kalmış, çok yüzeysel anlatılmış. Oysa bu tarz kitaplarda duygular ve eylemler daha derin işlenmelidir ki fark yaratsın.
Elinize geçerse okuyabilirsiniz