·584 syf.····Okunma: 26 Kasım 2022 22:39 Yazar diyor ki: "Bu kitabın yazılış amacı sağlığın ekonomi-politiğini yazmak"(sf. 284). Ayrıca özellikle ilaç endüstrisinin perde arkasını aralayıp birçok dehşet verici gerçeği ortaya dökmek istemiş. Artık pek çok kişi biliyor diye tahmin ediyorum; ilaçların amacının tedavi değil sadece semptomları hafifletmek tabir yerindeyse sizi idare etmek. Sonuçta tedavi net olsa, iyileşirsin ve ilaç endüstrisi için bir müşteri kaybı yaşanır. Sadece bir ağrı kesiciden bile milyar dolarlar kazanıyorlar ne de olsa. Tek bir hapın pazar payı bu kadar yüksekken bununla yetinmezler tabii...
Üzerinde deney yapmadan, yan etkileri araştırılmadan piyasaya sürülen ilaçlar ki bazılarının ölümcül yan etkileri ortaya çıkmasına rağmen hâlâ reçete ediliyorlar.
Dünya devi ilaç firmalarının gerek ilaç gerek doktor gerekse tıbbi cihaz bakımından sağlık sistemlerini nasıl bir ticaret pazarına dönüştürdüğünü anlatıyor. Her yıl doktorlara, siyasetçilere veya sektörde etkili isimlere akıtılan bol haneli rakamlar belgelenmiş hatta. Neden? Çünkü kendi ürettikleri ilaç (iyi veya kötü fark etmez) reçete edilsin diye.
Hastaneleri sevmezdim, bu kitabı okuduktan sonra ne hastane ne ilaç görmek istemiyorum artık. Öyle bir irite edici gerçeklik işte. İlaçların perde arkasında dönen kirli oyunları okudukça midem bulandı.Tamamen yozlaşmış bir sektör olmuş sağlık sektörü. Hem Türkiye de hem birçok ülkede yozlaşmış doktorlardan da bahsediyor. Rüşvetle hastalara yazılan spesifik ilaçlar, ekstra prim almak için hastaya gereksiz ve alakasız tetkikler yapmalar (ki bunu bizzat bir doktordan da duymuştum), tabii bir de muayene etmeden, hastanın yüzüne bile bakmadan ilaç yazanlar... Tabii işini ahlâkla, özveriyle yapan doktorlarımız hâlâ var. Allah onlardan razı olsun.
Açıkçası modern tıbbın, bilimin büyük etkileri tabiki yadsınamaz. Ama şu da bir gerçek ki insanlar en çok umutla, inançla ve ilgiyle iyileşiyor. Kullandığın ilaç bir fayda etmezken sevdiğiniz birinin hastalığınızda yanınızda olması, başınızda beklemesi o ilaçtan daha çok etki ediyor. Zaten placebo ilaçların (yalancı ilaç) hâlâ insanlari iyileştirmede büyük etkisi olduğu bilinen bir gerçek.