Puan vermedi·136 syf.····Okunma: 30 Kasım 2022 18:57 Murathan Mungan 21 Nisan 1955 İstanbul doğumlu Mardin asıllıdır. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü'nü bitirdi. İlkin çeşitli dergi ve gazetelerde yazıları ve şiirleriyle görünen yazarın ilk kitabı 1980'de yayımlanan Mahmud ile Yezida'dır. Şiirleri, hikayeleri, roman ve oyunlarıyla bilinen Mungan şarkı sözleri, film senaryoları da yazdı.
Evrak Çantası kitabı da yazarın belirli dönemlerde yazdığı yazılarının, dergilere yolladığı yazıların seçkisinden oluşmaktadır. Ve deneme formatında değerlendirilmektedir.
Mungan kitabın önsözünde kitabını şöyle tanımlamıştır : ''Elinizdeki kitap önceki deneme, düzyazı kitaplarım içinde bir yanıyla Tuğla'yı, bir yanıyla Güne Söylediklerim'i, kitaplaştırma biçimiyle de Hayat Atöylesi'ni andırıyor olabilir. Saydığım her kitabın hem kendi içinde, hem de diğerleriyle aralarında bir iç dikiş sürekliliği, bir astar benzerliği görülebilir. Hayat Atölyesi'ndeki ''İstediler Yazdım'' başlığı altında yer alan yazılar gibi bu kitaptaki bölümde de bir istek üzerine yazılan yazılar yer alıyor. Bu kitabın üçüncü bölümünde yer alan, iki soruşturmaya verilen yanıtlar Hayat Atölyesi'ndeki ''Sordular Söyledim'' bölümüne benzer bir bölüm oluşturuyor. Kitabın ''Edebiyat Mutfağı'' başlığı taşıyan bölümü Tuğla'da aynı başlık altında yer alan yazıların devamını içeriyor. Gene Tuğla'nın son bölümünün adı ''Sonraki Adımlar''dı. Evrak Çantası'nın aynı başlığı taşıyan son gözündeki yazılar da öyle. Kitaptaki her göz yaşamla kurduğum ilişkide başka bir tanıklığımı belgeliyor.''
Mungan'ın da dediği gibi Evrak Çantası yazarın hayatında önem verdiği kişilere, ideallere, şiirlere, yazarlara dair görüşlerini anlatıyor. Yazarın çocukluk günlerinde kendinde fark ettiği eşçinselliğe, o günlerin Mungan'ın nasıl da olayın farkında olduğuna dair saptamalar belirtiyor. Kitabın ''Çavuşun Sırrı'' ve ''Kaleci'nin Penaltı Anındaki Endişesi'' isimli son iki yazısı yazarın eşcinsel kimliğinin manifestosu ve gür sesidir. Ülkedeki pek çok bireyin kendini tanıma, kabullenme ve topluma kabul ettirme sürecinde yaşadıklarından anekdotlar bulacağı bu yazılar heteroseksüel ve homoseksüel bireyler içinde derin anlamlar barındırıyor..