Yaşamak
2022 125. kitabı
Okunma: 30 Kasım 2022 16:43
Yu Hua’nın eşsiz eseri olan Yaşamak, kitabı Çin’in kültür devriminin toplumsal yaşama getirdiği zorlukları anlatan ve kitap önerisi isteyenlere önerebileceğim kitapların başında gelir. Dönemin zorluklarını eleştirel bir dille aktaran eser, dönemin hükümeti tarafından yasaklanmış kitaplar arasında yer aldı. Bu yasaklara rağmen dünya çapında gördüğü ilgiden dolayı bana göre şimdinden klasik eserler arasında yerini aldı diyebilirim. Devrimden önce savurgan olan Fugui adlı kahramanın babasından geriye kalan mirası çok kısa sürede tüketerek zorlu bir sürecin içine girmesiyle ve hayatındaki yakınlarını teker teker kaybetmesiyle acı dolu bir hikayeyle bizi baş başa bırakıyor. Özelikle kitapta beni en etkileyen acısını hissettiğim olay Fugui’ nin oğlunun ölümü. Çok spoiler vermemek adına oğlunun ne şekilde öldüğüne değinmeyeceğim. Ama eminim okuyanlar o acıyı derinden hissedeceklerdir. Fugui’nin acı dolu yaşamıyla sizi kendine bağlayacak olan bu eseri elinizden bırakmak istemeyeceksiniz. 205 sayfadan oluşan kitap sade ve akıcı dili ile bir çırpıda bitirebileceğiniz bir kitaptır. Son olarak kitabın orjinal dilinden çevirisini yapan Bahar Kılıç’ın çok başarılı sade akıcı çevirisi de kitabı güzelleştiren başka bir detay olduğunu söyleyebilirim.
Düşünce
YaşamakYu Hua · Jaguar Kitap · 202670,2bin okunma
2 +1'leme
Kitabı akıcı bir şekilde okurken oğlunun ölümü kısmına denk gelince duraksayıp tekrar başa alıp okumuştum "Gerçekten mi?" diyerekten
Ferhat Ç
Evet roman kahramanının oğlunun ölüm şekli gerçekten çok acı bir şekilde olmuştu, etkiliyor insanı